Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 28 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Het ultieme Mexicaanse streetfood: taco’s el pastor

We hoeven alleen maar naar taco’s el pastor (ook wel bekend als al pastor) te kíjken en we gaan al likkebaarden. Dit Mexicaanse streetfood bestaat uit een taco met knapperig geroosterd varkensvlees en frisse ananas.

Stiekem zijn taco’s el pastor de Mexicaanse variant van de Libanese lamsshoarma. Want ook voor taco’s el pastor wordt het vlees aan een enorme spies gegaard, zodat het een knapperig korstje krijgt. Je kent dat ook wel van döner kebab en gyros.

Geleend van shoarma

Libanese immigranten namen de receptuur van hun shoarma mee naar Mexico in de 19e en 20e eeuw. Een verschil: de Mexicanen gebruiken varkensvlees in plaats van lamsvlees. En de pitabroodjes zijn vervangen door dunne tortilla’s.

Bovendien is natuurlijk ook de naam anders. De Mexicanen kozen voor el pastor, wat letterlijk ‘de herder’ betekent.

taco's el pastor

Sweet & spicy

Voor het geroosterde varkensvlees dat op de taco’s gaat, wordt het vlees eerst gemarineerd in bijvoorbeeld adobo (gerookte en gedroogde jalapeños in een puree van tomaten, azijn, knoflook en specerijen). Daarna wordt het aan een enórme spies geregen en langzaam gegaard aan een soort verticale rotisserie.

Naast het geroosterde vlees, is er nog zo’n kenmerkend ingrediënt voor deze taco’s: ananas. Dat zorgt voor een fris, zoetzuur accent dat door het vettige varkensvlees heen snijdt. De ananas wordt vaak ook aan het spit – boven het vlees – geroosterd.

Verder gaat er meestal nog wat rauwe ui en koriander op de taco’s, vers limoensap en een pittige salsa of hot sauce voor nóg meer smaak.

Taco’s el pastor in Nederland

Begrijpelijk dat je nu alleen nog maar aan deze taco’s kunt denken. Je zou ze zelf kunnen maken met dit recept. Waarschuwing: het is nogal een klusje.

Kun je niet zo lang wachten? Gelukkig heeft Coba Taqueria in Amsterdam-Noord fantástische huisgemaakte taco’s el pastor.

Enne… wil je ‘t op en top Mexicaans, neem er dan een shotje Mezcal bij.

taco's el pastor

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.