Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 11 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Deze toffe kookboeken zijn vegan – maar vooral erg lekker

Vroeger waren kookboeken met vegan recepten vaak nogal suf en tuttig. Not anymore! Want dé sleutel om meer mensen over te halen tot het maken van plantaardige keuzes, zit toch voor een groot deel in spannende, nieuwe ideeën. Gelukkig is er inmiddels een hele lichting kookboeken met vegan recepten die precies dat doen: inspireren. Wij zetten de tofste exemplaren voor je op een rijtje.

Deze kookboeken zijn vegan:

1. Vegan Japaneasy

Zelden werden we zo enthousiast van een vegan kookboek als van Vegan Japaneasy, van Tim Anderson. Tim schreef ook al een kleine stapel andere leuke kookboeken, zoals JapanEasy en het heerlijk uitgevoerde Tokyo. En o ja, hij won MasterChef UK in 2011.

In zijn nieuwe kookboek vind je de mooiste recepten uit de Japanse keuken, die ook nog eens vegan zijn. Blader er eens doorheen en laat je inspireren door alle mogelijkheden.

> Vegan Japaneasy van Tim Anderson is te koop voor € 28,99 (Engelstalige editie)

Vegan kookboeken: vegan japaneasy

2. Vegan Bakboek – Dosia Brewer

Dosia Brewer bedenkt al jaren receptuur voor bladen als delicious., Margriet en Seasons. Bakken is haar specialiteit. Opvallend genoeg eet Dosia Brewer zelf niet vegan. Wél vindt ze dat er meer vegan gebakken moet worden, vooral met het oogpunt op duurzaamheid. Maar als ze in vegan kookboeken bij de toetjes kwam, was ze altijd teleurgesteld.

Ze besloot een vegan bakboek te maken, met de nadruk op zoveel mogelijk smaak en zonder de klassieke zware alternatieven als noten & dadels. Het werd een te gek boek voor zowel vegans als non-vegans.

> Je koopt Dosia Bakt Vegan van Dosia Brewer voor € 29,99.

Vegan bakken: Dosia Bakt Vegan

3. TLV VEGAN

Met TLV VEGAN maakt Jigal Krant een eerbetoon aan de omvangrijke veganistische scene in Tel Aviv. De stad is namelijk uitgegroeid tot dé veganistische hoofdstad van de wereld.

Jigal viel eerder al in de prijzen met zijn kookboek TLV (Het Gouden Kookboek van 2018) en leverde daarna TLV De culinaire stadsgids af, met de leukste hotspots in Tel Aviv. In TLV VEGAN vertaalt hij die bruisende food scene dus naar toegankelijke, plantaardige recepten. Zei er iemand vegan arajes…?

> TLV VEGAN van Jigal Krant is nu al te reserveren

TLV Vegan

4. Vegan East

Vegan East is het werk van Milou van der Will. Je kent haar misschien van haar killer vrouwenthrillers (haar debuutroman Rood Licht kreeg de titel beste vrouwenthriller van het jaar en werd meer dan 10.000 keer verkocht), maar daarnaast maakt ze dus ook nog eens killer gerechten.

Plantaardig nog wel. Ze keek de oosterse kookkunsten af van haar Indische opa en vader en maakt bijvoorbeeld ‘no-ajam opor’, ‘meatless tonkatsu’ en op houtskool geroosterde tofu-saté. Én vegan spekkoek.

> Vegan East van Milou van der Will verschijnt op 25 augustus en is al te reserveren

Vegan East

5. Azië van Meera Sodha

120 vega(n) recepten van Bangalore tot Beijing is de beschrijving van dit boek, dus het is niet volledig vegan. Maar met 80 vegan recepten mocht het niet in dit lijstje ontbreken. En ook omdat Yotam Ottolenghi dit bestempelde tot een onmisbaar kookboek. Dus: tel uit je winst.

Ottolenghi en Sodha zijn buddies in The Guardian: de Engelse krant waarin ze beiden een food column verzorgen; hij met zijn typische Ottolenghi-kookstijl, zij met ‘new vegan’-recepten. Voor haar nieuwste kookboek laat ze zich inspireren door de Aziatische keukens: van India tot Indonesië, van China tot Singapore en van Thailand tot Vietnam.

> Azië van Meera Sodha is te koop voor € 32,- euro

Kookboeken vegan: Azië

6. Vegan Party van Gaz Oakly

Een kerstkookboek met alleen maar veganistische recepten? Het bestaat. Gaz Oakly Schreef al meerdere vegan kookboeken, maar dat hij een volledig boek aan vegan kerstrecepten wijdde, vinden we toch wel het meest bijzonder. Gaz nam voor de feestdagen in huize Oakly het culinaire stokje over van zijn vader. Gaz: “Toen ik veganist werd, moest ik een tandje bijzetten. Ik wilde mijn familieleden niet het gevoel geven dat ze iets misten.”

Dat doet hij met recepten als sexy spruitjes, christmas pudding en donut soesjes. Ook maakt hij kerstklassiekers na in een veganistische versie, zoals een ‘gebraad’ en vegan bacon. Niet helemaal ons ding, want wij zien Gaz veel liever toffe dingen doen met groenten. Maar mocht je verstokte vleeseters willen overtuigen met vegan vervangers van wat ze al kennen, dan kan dat ook met dit boek. En doe ons dan maar gewoon een portie sexy spruitjes.

> Vegan Party van Gaz Oakly is te koop voor € 19,99 euro

Vegan kookboeken

Op zoek naar vegan recepten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.