Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 22 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over arajes: een heerlijke snack uit Tel Aviv

Jigal Krant was er laatst in Clubhouse behoorlijk lyrisch over: van alle snacks die hij kan bedenken, zijn arajes misschien wel de allerlekkerste. Je begrijpt, zo’n uitspraak wekt onze nieuwsgierigheid. Want als er iemand weet heeft van lekkere streetfoodsnacks (en dan met name die uit culinaire hotspot Tel Aviv), dan is het Jigal wel.

Wat zijn arajes precies?

Arajes (of arayes) zijn dus populair streetfood uit Tel Aviv. De bereiding gaat als volgt: pitabroodjes worden gehalveerd en gevuld met een mengsel van lamsgehakt, pijnboompitten, specerijen en eventueel extra kippenvet. Daarna worden de halve broodjes met de opening naar beneden op hoog vuur gegrild, zodat het vlees meteen schroeit.

Meestal gaan de arajes nadien ook nog even de oven in. Het vet uit de vulling krijgt dan de kans om in het broodje te sijpelen, waardoor het broodje en de vulling samensmelten tot één geheel.

Israëlische tosti

Dat laatste verklaart meteen de goddelijkheidsfactor van de snack. Een in vet doordrenkt goud gebakken broodje, de hartige warme vulling: niet voor niets worden arajes weleens een Israelisch soort tosti genoemd.

De link met tosti’s zit ‘m daarnaast ook in de makkelijke bereiding van arajes. Erg complex is het namelijk niet, al hangt veel af van de juiste ingrediënten (ga voor pitabrood van kwaliteit en kies gehakt met een hoog vetpercentage) en van de manier waarop je ‘t vlees kruidt. De ene zweert bij een kneepje granaatappelmelasse door de vulling, de ander kruidt liever af met harissa.

Arajes proeven

Arajes staan onder meer op het menu bij BARDAK en Cedars, beide in Amsterdam.

Liever toch zelf maken? Jigal Krants recept voor arajes staat in zijn boek TLV. Lekker met een techina (saus op basis van tahin, water en citroensap) en een frisse salade.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.