Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 5 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

De beste vegan burger van Londen is een hit onder carnivoren

Eerst stond er minimaal één vega burger op de menukaart van een burgertent. Inmiddels zijn er – gelukkig – ook steeds meer volledig plantaardige burgers te krijgen. Maar dat de vegan burgers van de pop-up burgertent FILTH foods in Londen zó’n dikke hit zouden worden (ook onder carnivoren!), had niemand zien aankomen.

De opkomst van de vegan burger

Een goede burger scoren, maar dan één die volledig vegan is: het is inmiddels op steeds meer plaatsen mogelijk. Vegan Junkfood Bar en SNCKBR (dat zijn naam recent heeft veranderd in Waku Waku) zijn bijvoorbeeld een populaire stek geworden om een vegan burger te eten. En ook Thrill Grill van chef Robert Kranenborg doet goede zaken met haar ‘Beyond Burger’, die 100% plantaardig is.

Maar in Londen is nu zelfs een pop-up burgertent geopend die zich volledig op vegan burgers stort. F!LTH is opgericht door kok en kookboekenauteur Gizzi Erskine en Rosemary Ferguson: een ex-model, die nu voedingsspecialist is voor een A-list clientèle in Engeland. Ze serveren hun burgers bij Dirty Burger: een burgertent in de hippe wijk Shoreditch. De Engelse krant The Evening Standard noemde de burgers van F!LTH ‘De beste vegan burgers van Londen’.

#meatlessmonday?? We’re meatless EVERY day! ? ? ? #plantbased #filthfood #healthbystealth

343 Likes, 15 Comments – ? HEALTH FOOD FOR HEDONISTS ? (@filthfoods) on Instagram: “#meatlessmonday?? We’re meatless EVERY day! ? ? ? #plantbased #filthfood #healthbystealth”

De F!LTH burger

De missie van F!LTH is fastfood serveren zonder de “junk”. Met name hun F!LTH burger zou fantastisch zijn: een burger die volgens de dames net zo filthy smaakt als een ouderwetse cheeseburger, maar die volledig plantaardig is.

De burger wordt gemaakt van zwarte bonen, zwarte quinoa, niet-genetisch gemodificeerde soja en umami-pasta. Het broodje is gemaakt van rode biet en sesam. Verder gaan er nog toppings op je burger als gebakken uitjes, bietenketchup, aioli van geroosterde knoflook, romaine sla en pickles van komkommer.

Maar je zou ook kunnen gaan voor de Seoul Burger, die een Koreaanse twist heeft. Het broodje is gemaakt van wortel en kurkuma en toppings zijn kimchi, bulgogi-saus met peer, aioli met gochujang, sla, pickles en gebakken uitjes. Mocht je daar frietjes bij willen, dan kun je gaan voor de zoete aardappelfrietjes met zeewier-miso-poeder. For what it’s worth: dit is de favoriete burger van David en Victoria Beckham.

Who would you share yours with? #midweekmotivation #plantbased #filthfood #healthbystealth

559 Likes, 54 Comments – ? HEALTH FOOD FOR HEDONISTS ? (@filthfoods) on Instagram: “Who would you share yours with? #midweekmotivation #plantbased #filthfood #healthbystealth”

Vegan kaas zonder rotzooi

En The Evening Standard roemde de burgers dus ook al. “Je neemt een hap en krijgt de perfecte umami-dosis van vlezige, hartige smaken. Maar het is geen vlees en het is niet vies. Het is vegan, duurzaam en bevat drie van je dagelijks aanbevolen voedingsstoffen”, schrijven zij.

Helemaal knap is het dat de dames een volledig plantaardige kaassaus hebben weten te maken die alle eigenschappen en smaken heeft van de ‘gewone’ smeltkaas die je meestal op je burger aantreft. “Het zit ook nog eens niet vol met de rotzooi waar de meeste vegan kaas mee wordt volgestopt”, aldus Gizzi. Ook de aioli is vegan: die wordt gemaakt van aquafaba.

Proeven? Je vindt de pop-up van F!LTH voorlopig nog bij Dirty Burger in de wijk Shoreditch in Londen. 

Filth level: ? #plantbased #shoreditch #burgerporn

816 Likes, 77 Comments – ? HEALTH FOOD FOR HEDONISTS ? (@filthfoods) on Instagram: “Filth level: ? #plantbased #shoreditch #burgerporn”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.