5 verrassende dingen die je met kikkererwten kunt doen

Zeg je kikkererwten, dan denk je aan… hummus! Toch is deze knappe erwt nog veelzijdiger dan je denkt. Zo kun je zelfs het vocht van kikkererwten gebruiken. En wat dacht je van kikkererwtenmeel? 5x verrassende dingen die je met kikkererwten kunt doen:

1. Aquafaba

Aquafaba: dat klinkt als een tropisch zwemparadijs maar neen, het is het vocht van kikkererwten. Vegans weten het allang: dat vocht is niet zomaar iets dat je door de gootsteen laat weglopen. Het is namelijk de perfecte veganistische vervanger van kippeneiwit. En je kunt er fantástische meringues mee maken.

Wij testten het eerder al eens en waren positief verrast. En kijk vooral ook even naar de video van Yvette van Boven hieronder, die er meringues mee maakt. Zij tipt dat er in potten kikkererwten doorgaans meer vocht zit dan in blikjes, dus dat je die het beste kunt gebruiken.

Overigens kun je nog veel meer maken met aquafaba: van vegan mayonaise tot aan chocolademousse. Wat heet: bij KEK in Delft maken ze er zelfs vegan donuts mee.

2. Pasta e ceci

Pasta en kikkererwten: je zou ze misschien niet zo snel combineren. Toch is pasta e ceci een van de meest iconische gerechten uit Rome. De pasta en kikkererwten maken het een erg voedzaam gerecht en dus gaat dit Italiaanse kostje prima door als comfort food.

Knoflook, gedroogde chili en rozemarijn zijn de smaakmakers, verder kun je er bijvoorbeeld nog wortel, bleekselderij en ui aan toevoegen. Pasta e ceci wordt meestal met een tomatensaus geserveerd, maar ook wel met een lichte saus op basis van bouillon. Sommige versies zijn bijna soep-achtig, andere hebben een dikkere saus.

Proberen? Wij vinden dit een heel lekker recept.

Pasta e Ceci is simple to prepare (using mostly pantry staples), yet packed full of satisfying flavor and textures. Tap the link in our profile to access our recipe for free today.

A post shared by Cook's Illustrated (@cooksillustrated) on

3. Panelle

Deze Italiaanse street snack wordt ook wel panella di ceci genoemd. Panelle zijn heel populair in Palermo, maar schijnen oorspronkelijk uit van Arabische komaf te zijn.

Maar wat is het? Panelle zijn een dunne plakken van kikkererwtenbeslag, die knapperig worden gefrituurd. Ze worden gemaakt van kikkererwtenmeel, op smaak gebracht met kruiden als peterselie en citroen. Hier vind je een handig recept.

Panelle worden meestal als een sandwich gegeten, bij voorkeur op een zacht wit broodje.

Pane e #panelle ? #foodie #yum #yummy #yumyum #delicious #eat #dinner #food #foodporn #stuffed #hot #beautiful #breakfast #lunch #taste #sharefood #homemade #sweet #delicious #eating #foodpic #foodpics #fametags #hungry #foodgasm #hunger #amazing #lovingit #dance #fresh @fametags

A post shared by Tiziana Greco (@tizi.greco) on

4. Crispy kikkererwten

Zit je elke avond aan de chips en nootjes? Maak eens crispy kikkererwten als een gezonde vervanger. Laat de kekers (zo worden ze ook wel genoemd) uitlekken, druppel er wat olijfolie over, hussel je favoriete kruidenmengsel erdoorheen en bak ze in een hete oven.

Qua kruiderij kun je helemaal uit je dak gaan. Van knoflookpoeder + paprikapoeder tot aan sesamolie, knoflook, sojasaus en sesamzaadjes. Kijk hier voor een recept voor geroosterde kikkererwten en fijne combinaties.

geroosterde kikkererwten

5.Farinata

Voor farinata gebruik je niet de kikkererwt, maar kikkererwtenmeel. Daarmee maak je een heerlijke Italiaanse pannenkoek van kikkererwten.

Farinata komt oorspronkelijk uit Genua, een stad in Noordwest-Italië, ten zuidwesten van Milaan, aan de Ligurische Zee. De pannenkoek wordt in punten gesneden en als snack of bijgerecht gegeten. Soms zelfs met toppings zoals pesto. In Toscane wordt de pannenkoek als vulling tussen twee dunne focaccia gestopt.

farinata

Reageer op artikel:
5 verrassende dingen die je met kikkererwten kunt doen
Sluiten