Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 12 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

7x de lekkerste toppings voor vanille-ijs

Of je nu toe bent aan een zoete afsluiter van een lange dag of onverwacht gasten op bezoek krijgt: eigenlijk is een ijsje altijd wel een goed idee. Heb je in je vriezer nog een doosje vanille-ijs staan? Dan weet je voortaan hoe je die kan opleuken met één van deze toppings voor vanille-ijs.

Voor veel van deze toppings geldt dat je die hoogstwaarschijnlijk gewoon in je keukenkast hebt staan. Handig!

7x de leukste toppings voor vanille-ijs

1. Espressoshot

De combinatie van koffie en roomijs is heerlijk, voor het geval je dat nog niet wist. Wij vinden het bijvoorbeeld tof om een goeie espressoshot op onze bol roomijs te gieten, zoals bij een affogato. Da’s niet alleen zoet-bitter, maar ook nog eens warm-koud: twee combinaties waar we dol op zijn.

Extra leuk: Affogato met suikerspin

2. Stukjes (chocolate chip) cookies

Heb je nog wat leftover chocolate chip cookies (of brownies, or Oreos, of…) in huis? Dat treft: ze zijn een prima topping voor op je ijsje. Een beetje zoals bij de Amerikaanse Coldstone Creamery, waar ze roomijs met een spatel plat duwen om er koekjes (en andere toppings) doorheen te mengen.

Ook een leuke variant: duw een bol ijs met twee chocolate chip cookies plat. Et voilà: een ice cream sandwich.

3. Lavendel

Verlang je naar de zomer? Dan hebben we een tip: haal de zomer in huis met de geur van lavendel. Eetbare lavendelblaadjes kan je onder meer kopen bij Pit&Pit. Superlekker op een ijsje! Mag er nog wat extra op? Strooi er dan nog wat stukjes witte chocolade overheen.

Recept Sorbetijs met lavendel en witte chocolade zomertoetjes
Bron: Mooi wat bloemen doen

4. Olijfolie

We spotten het de laatste tijd steeds vaker: vanille-ijs met olijfolie en een beetje zeezout. Probeer het maar eens: je hebt het zoete van de vanille, het pittige van de olijfolie en een zoutje door het zeezout. Kies hiervoor je lekkerste olijfolie uit, zoals die van Neolea of de gerookte olijfolie van Castillo de Canena die je bij Crisp kan bestellen.

Tip: Zo herken je een goede olijfolie

5. Drop

In de new Nordic cuisine in Scandinavische landen kijken ze er niet meer van op: koken met drop. Wil je dat ook een keertje proberen op een laagdrempelige manier? Strooi dan wat droppoeder van Lakrids (online te koop) op je vanilleijs. Heb je dat niet in huis? Dan kan je ook harde salmiak snoepjes fijnmalen in een vijzel of keukenmachine.

6. Balsamicoazijn

Afgelopen zomer dook Culy’s Nancy in de wereld van de balsamico-azijn. Sindsdien is er geen weg meer terug en willen we het goedje óveral bij eten. Ja: óók op ijs. Benieuwd hoe je de lekkerste, bijna stroperige balsamicoazijn uitkiest? Zo herken je een goede balsamicoazijn.

7. Gegrilde kersen

Gegrilde kersen: zó simpel, maar je moet er net even opkomen. De inspanning is minimaal en de kersen worden er alleen maar lekkerder door. Dat de combinatie van vanille-ijs en kersen to die for is, hoeven we niet uit te leggen.

Gegrilde kersen uit de oven
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer met ijs?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.