Tomatenwater: een frisse, lichte bouillon met veel umami
Het is licht, fris en op en top zomers: tomatenwater. Eigenlijk bestaat het vooral uit het vocht dat je opvangt van tomaten, soms met wat extra smaakmakers. Maar deze heldere vloeistof staat van zichzelf al bol van de umami.
Niet weggooien!
Tomatenwater was in de jaren ’90 al heel populair, maar is nog steeds een geliefd ingrediënt van chefs wereldwijd. De chefs van Choux en &samhoud places, bijvoorbeeld.
En het is zó simpel: het is simpelweg het vocht van de tomaat, dat we soms gewoon weggooien. Ga maar na: als je een tomaat in blokjes of plakjes snijdt, haal je vaak de kern eruit.
Door die te bewaren, kun je tomatenwater maken, dat je weer voor tal van recepten kunt gebruiken. Het heeft een hele frisse, lichte maar geconcentreerde tomatensmaak. Ontzettend lekker.
Hoe maak je het?
Er zijn verschillende methoden om tomatenwater te maken. De makkelijkste manier: verzamel de afsnijdsels van tomaten elke keer dat je die hebt en stop ze in een diepvrieszak. Is de zak vol? Dan laat je de inhoud een paar uur ontdooien en uitlekken boven een kom.
Je kunt ook verse tomaten gebruiken, die je in stukjes snijdt, opknoopt in een stuk kaasdoek (of een schoon T-shirt…) en een paar uur laat uitlekken.
Of pureer de tomaten in een blender met smaakmakers als azijn, sjalotten, knoflook en verse kruiden als basilicum, tijm en peterselie. Daarna zeef je het mengsel tot je een heldere bouillon hebt.
Zelfgemaakt tomatenwater kun je ongeveer vier dagen in de koelkast bewaren.
Waar gebruik je het in?
Vanwege de heldere kleur en lichte smaak is tomatenwater bij uitstek geschikt om bij een delicaat stukje vis of gebakken coquilles te serveren. Of denk aan kreeft of langoustine. Maak er bijvoorbeeld een mooie consommé van.
Je kunt het goedje ook goed gebruiken als bouillon in soepen. Maak er bijvoorbeeld tomatenwater-dashi mee. Én het past supergoed bij de Mexicaanse smaken in een ceviche.
Het is ook te gek door een salade. Maak er bijvoorbeeld een mooie, frisse tomatensalade mee op. Meng het gewoon door je vinaigrette in plaats van azijn. Of leef je uit op deze zomerse salade Caprice van chef Julius Jaspers.
En geef je cocktails eens een twist. Een bloody mary wordt er heel licht en fris van (gebruiken in plaats van tomatensap) en hetzelfde geldt voor een martini. Maar het past ook goed bij wodka of zelfs bier.
Je kunt tomatenwater zelfs gebruiken als een hele lichte saus voor door de pasta.
Als finishing touch
Ook handig: je kunt tomatenwater gebruiken zoals je citroensap zou toevoegen aan gerechten. Het geeft namelijk een hele frisse, heldere smaak af. Zo kun je er bijvoorbeeld ook een drupje van op je oester doen. Of breng er je tabbouleh of risotto mee op smaak.