Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Tofu blancheren? Yes en wel om deze redenen:

We love tofu. In een wokgerecht, door een salade, gefrituurd en zelfs op een taco. Haal je zelf zo’n groot, wit blok tofu in huis en wil je ermee koken? Dan moet je de tofu blancheren voordat je ermee aan de slag gaat, zo schrijven experts voor. Wij leggen je uit waarom.

Website Food52 las de fijne lettertjes van het kookboek Every Grain of Rice (in het Nederlands vertaald als ‘De echte Chinese keuken thuis’) van Fuchsia Dunlop. Daarin ontdekten ze dat de kookboekenauteur schreef dat tofu blancheren een dikke aanrader is. Maar waarom? En hoe?

tofu blancheren

Even opfrissen

Een groot, wit blok tofu koop je altijd voorverpakt in een beetje water. Je kunt het blok soms wel weken bewaren, altijd gekoeld. Komt de tofu eenmaal uit de verpakking, dan is ‘ie koud en een beetje stug.

En als je diezelfde tofu nou eerst even in een beetje heet, gezouten water legt – zo schrijft Fuchsia – krijgt die good old tofu een lekkere oppepper. Niet alleen fris je de smaak zo een beetje op (het muffige gaat eraf), de tofu wordt tegelijk ook warm. En dus kun je ‘m beter mengen met andere ingrediënten in je gerecht. De tofu neemt de smaken van het gerecht ook beter op.

tofu

Tofu blancheren: zo doe je dat

Maar hoe doe je dat eigenlijk, tofu blancheren? Heel makkelijk: breng wat gezouten water aan de kook. Zet het vuur laag, zodat het water niet meer borrelt. Leg de blokjes tofu hierin en laat een minuut of twee opwarmen. Schep ze uit het gezouten water en klaar ben je.

Maak er daarna iets lekkers mee, zoals Indiase dahl met tofu. Of wat dacht je van wraps met tofu, mais en guacamole, tofusalade met sweet & spicy cashewnoten of een fijne poké of buddha bowl?

Of ga op de Aziatische toer en maak agedashi tofu, kimchi jjigae of een lekkere Aziatische salade met soba noodles en krokante tofu.

tofu blancheren

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.