Redactie
Redactie Inspiratie 5 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Het Hawaiiaanse antwoord op ceviche: poke

In Noord-Amerika kun je er niet meer omheen en we verwachten dat ook Europa binnenkort in de ban raakt van Hawaï’s culinaire trots: poke. Een relatief simpel gerecht van rauwe vis, op smaak gebracht door de lekkerste ingrediënten. 

Al tientallen jaren wordt poke (spreek uit als ‘po-keej‘) gegeten op Hawaï, maar door de jaren heen is het gerecht – wat veel weg heeft van ceviche – flink geëvolueerd.

Waar de rauwe vis (voornamelijk tonijn en zalm) traditioneel met slechts een paar smaakmakers als zout, de inheemse kukuinoten en limu (een soort alg) werd gegeten, zien we tegenwoordig de meest uiteenlopende combinaties én creaties.

Zo herken je de Japanse invloeden al van ver (afkomstig van de vele migranten uit de negentiende en twintigste eeuw) en zijn bijvoorbeeld sojasaus, wasabi en zeewier onmisbaar geworden bij poke.

Poke is overigens Hawaiiaans voor ‘snijden’ en refereert aan de manier waarop het vlees en de vis (voornamelijk tonijn) worden gesneden in het gelijknamige gerecht.

Poke bowls

Nog populairder is de poke bowl aan het worden. Deze veramerikaanste versie van het gerecht is vergelijkbaar met een rice bowl, waarbij de kraakverse vis wordt geserveerd met verschillende losse ingrediënten die qua smaak goed bij elkaar passen.

Denk aan avocado, (bruine) rijst, tofu, kiemen, sobanoedels, viskuit, bosui, chilipeper, mayonaise, sojabonenen en natuurlijk de lekkerste dressings om alles bij elkaar te brengen.

Bekende smaakmakers zijn sojasaus, maar ook gember, limoenrasp- en sap, mirin en sesamolie doen het goed. Zelf zijn we van mening dat ponzu (de japanse dressing van sojasaus en yuzu) het érg goed doet.

Van Hawaï tot Amsterdam

Inmiddels kun je het niet alleen meer op Hawaï bestellen, maar schieten de poke bars als paddenstoelen uit de grond in Amerika. Met name Californië is in de ban, maar ook de oostkust van Amerika is al overstag.

Geef ze eens ongelijk, want poke is niet alleen ontzettend voedzaam, maar ook waanzinnig van smaak en ideaal om mee te variëren. Wat ons betreft mag de trend dan ook snel richting ons kikkerlandje komen.

Gelukkig zijn er wel al een paar plekken in Nederland waar je deze heerlijkheid kunt bestellen. Zo serveert J.D. Williams Whisky Bar de traditionele ahi poke (met tonijn) en verkoopt Meneer Temaki handrolls met poke van zalm (zó lekker!) op foodfestivals en in foodhallen door het hele land.

Zelf maken? Dat kan natuurlijk ook. Hoewel je er niet echt een recept voor nodig hebt (je kunt alles gebruiken wat je zelf lekker vindt), kunnen we deze variant van InMyRedKitchen en die van Action Bronson zeker aanbevelen. Enjoy!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.