Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 25 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?

Sommige mensen zweren erbij, anderen zien cafeïnevrije koffie al eerder als één grote grap. Maar of je nu team decaf bent of niet, het blijft interessant om na te gaan hoe cafeïnevrije koffie eigenlijk wordt gemaakt.

Koffie zonder cafeïne, is dat überhaupt koffie? Want hoe krijg je cafeïne uit de koffie, als je weet dat cafeïne in de bonen zit en bonen een cruciaal onderdeel van koffie zijn? We zocht het uit.

Cafeïne uit de bonen extraheren

Over cafeïnevrije koffie heersen bepaalde misconcepties, waaronder dat het proces om bonen cafeïnevrij te maken een chemisch proces is waarbij chemicaliën als dichloormethaan en ethylacetaat worden gebruikt om de cafeïne uit de bonen te halen.

En hoewel dat inderdaad een gangbare methode is (ook wel de DCM-methode genoemd), hoeft dat lang niet zo te zijn, lazen we onlangs. Naast de DCM-methode zijn er namelijk ook nog andere manieren om cafeïne uit de groene, ongebrande bonen te halen.

Lees ook: De tofste tools om thuis de allerbeste koffie te zetten

1. Water als extractiemiddel

Je leest het goed: eerst en vooral blijkt water een manier om cafeïne uit koffiebonen te halen. Dat gaat zo: door de ongebrande bonen te laten weken, lost de cafeïne op in het water. De cafeïne kan op zijn beurt uit het water gefilterd worden met een koolstoffilter zodat het water opnieuw gebruikt kan worden.

2. CO2 als extractiemiddel

Naast water blijkt ook CO2 een geschikt extractiemiddel. Daarbij worden de bonen eerst gestoomd en vervolgens in een bad vloeibare koolstofdioxide geweekt (onder hoge druk). Ook hier komt de cafeïne ‘los’ van de bonen en komt deze in de vloeistof rondom terecht, zodat de cafeïne makkelijk uit de koolstofdioxide gefilterd kan worden.

Niet 100% cafeïnevrij

Let wel: bovenstaande processen zijn niet helemaal waterdicht, in die zin dat er meestal nog een miniem percentage cafeïne overblijft in de bonen, ondanks bovenstaande extractieprocessen.

Natuurlijk is dat percentage zo goed als verwaarloosbaar (en zal je de effecten van de overgebleven cafeïne nauwelijks voelen), maar het moet gezegd: ook deca-koffie is dus niet 100% cafeïnevrij.

Qua smaak hebben de processen gelukkig niet zo heel veel invloed, al smaakt cafeïnevrije koffie typisch iets milder. Ideaal voor wie de koffie liefst niet te bitter heeft dus…

Meer over koffie?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.