Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 28 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Met deze ingrediënten kun je snel koken vergemakkelijken

Snel koken vergemakkelijken? Met de juiste ingrediënten kom je al een heel eind. Daarom: een hapklaar lijstje met ingrediënten waarmee je gebakken zit.

Dit lijstje is bovendien uit onze persoonlijke levens gegrepen. Want helaas: ook als Culy-redactie ontbreekt het ons soms aan tijd om uitgebreid te koken. Met onderstaande ingrediënten verzekeren we ons gelukkig alsnog van een lekker maaltje.

Snel koken vergemakkelijken met deze ingrediënten

Udon noodles

Met een bereidingstijd van amper twee minuten zijn voorgekookte udon noodles misschien wel de snelste weg naar een Aziatisch gerecht. De makkelijkste manier om ze te op te warmen? Zet je waterkoker aan en giet het gekookte water in een kom met de noodles. Na twee minuten kun je het water afgieten, zijn de noodles perfect warm én komen ze goed los.

Udon noedels met oesterzwammen en sesam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Verse pasta

Wie snel van Italiaans lekkers wil genieten, doet er goed aan wat verse pasta als ravioli in huis te halen. De gevulde deegpakketjes laten zich makkelijk invriezen en komen na een paar minuten al bovendrijven in kokend water: het teken dat ze gaar zijn. Ook de saus voor diezelfde pasta hoeft niet veel werk te kosten: met bliktomaten van Mutti of een beetje gesmolten boter kom je al een heel eind.

Ravioli met garnalen en vadouvanroomsaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Doperwten

Dat doperwten standaard in onze vriezer liggen, is geen geheim. In een mum van tijd vinden ze bij ons regelmatig hun weg naar gebakken rijst, een snel soepje of in pasta’s. Je hoeft ze niet te ontdooien, hoeft er niks aan te snijden en ze zijn nog eens gezond ook.

Snelle zomerpasta recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Kimchi

De nodige onrust treedt op wanneer onze voorraad kimchi weer eens durft te slinken. Dit Koreaanse goedje bevat zó veel smaak dat een gerecht ermee amper verdere kruiding behoeft – iets waarmee je logischerwijze tijd wint. Wat wij dan graag met kimchi maken? Een snelle salade met kip en kimchi, kimchi fried rice of een gruwelijk lekkere kimchitosti. Liefhebbers van snel koken: volg vooral ons voorbeeld.

kimchi tosti
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bladerdeeg

Met bladerdeeg op voorraad maak je je leven makkelijker. Veel meer dan uitrollen en beleggen met wat lekkers kost het je niet aan tijd om er een lekkere bladerdeegtaart van te maken. En zorg je nou dat je toppings kiest die je niet meer hoeft te bewerken (denk aan pesto, zongedroogde tomaat, olijven, rucola, mozzarella,…), dan neem je al helemaal een voorsprong op je drukke leven.

hartige bladerdeegtaartjes met ricotta, tuinbonen en munt
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Komkommer

Van alle groenten is komkommer misschien wel de allersnelste om te bereiden. Schillen hoeft niet en de uiteindes zijn in een milliseconde weggewerkt: geen overbodige luxe voor bij wie het snel mag gaan.

Daarmee is komkommer een snelle topping voor bowls, een snel hoofdingrediënt voor salades en een snelle manier om wraps op te vullen. Ook als fris bijgerecht bij pittige curry’s of als snelle snack doet de groene groente het goed.

komkommersalade met pulled oats
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Wakame

Bij toko’s liggen ze standaard in de vriezer: grote blokken zeewiersalade (wakame). De groene sliertjes zijn al op smaak gebracht met sesamolie, suiker en peper: meer dan even ontdooien in de magnetron hoef je dus niet te doen. Waar wakame zoal lekker bij is? Bij een stukje vlees of vis of verwerkt in een komkommersalade.

Ook een fijne manier van snel koken: naast wakame ook dumplings en edamamepeultjes uit de vriezer ontdooien en dat op verschillende schaaltjes serveren. Bij Culy bouwen we op die manier geregeld een klein Aziatisch feestje…

Baby mais

Snel koken steunt voor een groot deel op blikproducten en wat dat betreft is baby mais één van onze grote favorieten. De kleine maiskolfjes uit blik laten zich graag schikken op noedels, op rijst, in salades of in wokgerechten. Onderstaande lo mein levert het bewijs.

> Recept: Snelle lo mein met paprika, babymais en srirachasaus

Lo mein met paprika en srirachasaus
Bron: Chinese Takeaway met 5 ingrediënten

Paddenstoelen

Ze bewaren goed, ze zijn gezond, ze zijn snel gebakken en ze barsten van de umami. Juist: met paddenstoelen in huis sla je vier vliegen in één klap. Slechts een paar minuten volstaan om ze knapperig te bakken in een klont boter: snel koken gegarandeerd.

Lekker met wat room bij je (verse) pasta, lekker met wat miso bij je noodles en lekker met wat knoflook op toast. Hebben de paddenstoelen toch hun beste tijd gehad? Verwerk ze in een fluweelzacht soepje.

> Culy Homemade: paddenstoelensoep met citroengras en pittige olie

vegan paddenstoelensoep met citroengras en pittige olie
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer om sneller te koken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.