Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Bijgewerkt: 25 nov 2025
Leestijd: 7 minuten

Smaakmakers met Famke en Floor van Shortlist Amsterdam: “Alle restaurants uit onze boeken, zijn ons even lief.”

In Smaakmakers zetten we mensen in de spotlights die hun leven laten leiden door smaak en die ons culinaire landschap mee vormgeven. Van lokale foodhelden tot creatieve geesten. We willen weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun mandje ligt. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Deze week Famke en Floor van Praag van Shortlist Amsterdam.

Zussen Famke en Floor van Praag schreven jarenlang voor uiteenlopende kranten en tijdschriften over de leuke dingen van het leven, voornamelijk eten.  Omdat ze rond 2015 merkten dat er wel heel veel nieuwe restaurants in Amsterdam werden geopend, en zij als eetschrijvers ook bijna door de bomen het bos niet meer zagen, besloten ze een lijst samen te stellen van de plekken die er écht toe doen. 

Een eerbetoon aan deze oorspronkelijke restaurants te maken in de vorm van een koffietafelboek. Dat werd Shortlist Amsterdam ….

Shortlist Amsterdam uitgegroeid tot een begrip

Shortlist Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot een begrip onder liefhebbers van goed eten. In de boeken verenigen ze de beste en meest eigenzinnige restaurants van de hoofdstad.

Geen conceptuele eendagsvliegen of stijve sterrenzaken, maar plekken die nooit vervelen en waar eten, sfeer, wijnkaart én bediening samenkomen. Van klassiekers als Rijsel en Toscanini tot nieuwere favorieten als Choux, Scheepskameel en Kaagman & Kortekaas.

De boeken zijn gevuld met tientallen gewilde recepten, van het kippetje van Rijsel tot de spaghetti met makreel van Toscanini. Een kookboek én koffietafelboek in één, dat met het zesde deel en een speciale jubileumcover nog een tandje feestelijker wordt inclusief debutanten als Café Wu, Barracuda en Badcuyp.

De hoogste tijd om Famke en Floor beter te leren kennen in een nieuwe ‘Smaakmakers’.

> De nieuwe Shortlist Amsterdam is te bestellen voor 35 euro

Fam en Floor / Shortlist Amsterdam
Zin in Media

Smaakmakers met Famke en Floor van Shortlist Amsterdam

Ons favoriete Shortlist Amsterdam-restaurant is:

“Alle restaurants die in onze Shortlist-boeken staan, zijn ons even lief. Als we er met het mes op de keel één moeten noemen, dan is dat Toscanini, omdat we daar al decennia komen en zoveel hebben meegemaakt.

Natuurlijk vanwege de fantastische pasta’s die we er eten en de altijd goede sfeer, maar ook omdat Floor haar man aan tafel in het restaurant heeft ontmoet en hun tienerzoon er inmiddels een bijbaantje heeft.”

Dit is onze meest gebruikte keukentool:

“Het santokumes van Kai Shun. Wel even een investering, maar hij doet al 15 jaar trouwe dienst.”

Ons favoriete groentegerecht aten we bij:

“Sowieso alle gangen bij de restaurants uit onze groene Shortlist zijn favoriet, maar om even wat te noemen: de tomaten met gerookte hangop en laurierolie van Choux, de tapioca met selderijdip.

En de spitskool-springrolls van De Kas, geroosterde aubergine met miso bij BAK, de eikhaas met pompoenpittencrème van Foer.”

https://www.instagram.com/p/DQ1lvkeDTpm/?img_index=1

Deze culinaire les is ons altijd bijgebleven:

“Toen wij twintig jaar geleden ons eerste kookboek maakten, stonden we in de keuken van Italiaans restaurant d’Antica. Chef-eigenaar Giovanni d’Antuono maakte toen een spaghetti vongole, zodat wij het recept konden optekenen.

Hij gebruikte niet alleen het kokende pastawater om van de vongolesaus een emulsie te maken, maar de spaghetti ging de laatste 30 seconden mee in de saus om de smaak op te nemen.

Dit is waarom je pastawater net zo zout als de zee moet maken

Dat hadden we tot die tijd nooit geweten: dat je die twee op het vuur combineert en niet gewoon een lepel saus op de afgegoten pasta gooit, zoals wij Nederlanders gewend waren te doen.”

Dit koken we het liefst voor vrienden.

“Als we bijna klaar zijn met een boek, nodigen we het liefst wat vrienden uit om voor te proefkoken. Niet heel gezellig voor ons, maar de rest vermaakt zich dan kostelijk en wij worden er wijzer van.

In andere gevallen maken we het liefst meerdere schalen vol lekkers van tevoren, een beetje Midden-Oosters als het lekker weer is.

Op koudere dagen een Aziatisch gerecht dat even heeft mogen pruttelen, zoals de recepten van Max en De Vrouw met de Baard uit onze Shortlists.”

Onze favoriete snack op een menukaart van Shortlist Amsterdam vind je hier:

“Bij VRR: de gougères, de Bourgondische kaassoesjes. De garnalentoast van Café Wu is ook verslavend lekker. Niet geheel toevallig dat beide recepten in de nieuwe Shortlist staan.”

https://www.instagram.com/p/DQkCqvZDXjH

Voor dit dessert kun je me wakker maken:

“Toetjes zijn voor ons niet het hoogtepunt van de maaltijd, maar we vinden het altijd wel lekker om iets te delen en een paar hapjes te nemen.

In het wakkermaak-geval kiezen we voor de tartufo van Toscanini: vanille- en gianduja-ijs gerold in stukjes hazelnoot, met slagroom en warme chocoladesaus.”

Dit staat op onze culinaire bucketlist:

“Taiwan trekt wel de laatste tijd. Sowieso houden we veel van Aziatisch eten en schijnen ze daar meesters te zijn in streetfood, maar ook omdat we sinds kort graag Taiwanese high mountain tea drinken van Formocha op de Brouwersgracht.

Het is een beetje als met wijn: als je eenmaal echt goede thee geproefd hebt, kun je bijna niet meer terug naar ‘gewone’ losse thee.”

Laatste land of stad waar we qua eten écht van onder de indruk raakten:

“Toch wel Parijs. En dan grappig genoeg juist restaurants met een Aziatische inslag, zoals Double Dragon en Yam’Tcha.

En San Sebastian: heerlijk hoe het eten daar op bijna elke plek serieus wordt genomen. Juist ook in de eenvoudigere zaakjes.”

Dit is ons eetmotto:

“Gebruik ingrediënten van hoge kwaliteit, dan kan een gerecht al bijna niet mislukken.”

https://www.instagram.com/p/DQcIO2-jXOk/?img_index=1

Dit product eet ik het liefst overal bij:

“Alles met pepertjes, van crispy chili oil tot Japans togarashipoeder. De nieuwste ontdekking is Baskische piment d’Espelette-puree van Bipia.

We kregen van Maarten Pinxteren, de chef van Café Parlotte, een potje omdat het in zijn geniale ‘schelpjes’-gerecht gaat en het recept in de nieuwe Shortlist staat.

We zijn er dolgelukkig mee en eten het bij ei, in tosti’s en sauzen. Het is subtiel pittig en aromatisch, een beetje paprika-achtig.”

Dit was ons lievelingseten tijdens onze puberteit:

“Als onze vader op reis was, maakte onze moeder op ons verzoek Sweet and Sour, zoetzure Chinese kip. Hij vond dat veel te zoet. Inmiddels begrijpen we hem goed.”

https://www.instagram.com/p/DO3JyngjVEI/?img_index=1

Dit drink ik het liefst na een drukke dag:

“Toch weer een kopje goede groene thee. Er gaan bij ons potten doorheen. En op momenten een goed glas wijn, het liefst een Italiaanse van wijnwinkel Sprezzatura in de Czaar Peterstraat.”

Favoriete vis om te bestellen:

“Van ‘Woordvis’. Een geweldig initiatief: vis vers uit de Noordzee die je via een appje betaalt en ophaalt bij een locatie in jouw buurt. Het is elke keer een andere vis, het ligt er maar net aan wat de visser die dag gevangen heeft.”

Deze snack neem ik mee onderweg naar vakantie:

“Kilo’s wortels voor het frisse gevoel, zuurdesembrood met mayo en een gebakken ei, pure chocolade van 85% en gele M&M’s.”

Dit is mijn ultieme maaltijd op een brakke dag:

“Turkse pizza van De Beste Döner op de Dappermarkt.”

https://www.instagram.com/p/DP1Zl9HDANt/?img_index=1

Favoriete buitenlandse keuken:

“De Italiaanse huiselijke keuken, cucina casareccia. Heel simpel en echt less is more, maar met een aantal sterke smaakmakers zoals parmezaan, ansjovis, knoflook, peperoncino, kappertjes, colatura di alici.

En ook omdat Italianen van huis uit meekrijgen dat een goed gerecht om de kwaliteit van de ingrediënten draait, precies zoals wij erin staan.”

Beste maaltijd ooit at ik op deze plek:

“De beste maaltijden zijn vaak aan zee, van een op het strand gegrild visje met sambal op Bali tot een zeebaars uit de oven bij Azenhas do Mar vlak bij Cascais in Portugal.”

Naar dit restaurant heb ik vaak heimwee uit Shortlist Amsterdam:

“Eigenlijk naar alle Shortlisters. Omdat wij ter voorbereiding op de boeken ook veel nieuws moeten uitproberen, komen we te weinig bij onze lievelingen. Nu het boek uit is, kunnen we gelukkig weer gaan.”

Dit eet ik als ik ziek ben:

“Geraspte appel met kaneel of kippensoep, maar meestal niets.”

https://www.instagram.com/p/CzQt4AVIYuO

Mijn lievelingssaus is:

“Dat zijn er meerdere, maar Mexicaanse pico de gallo, Argentijnse chimichurri en Franse béarnaise staan op de shortlist.”

Deze trend doet mij niks:

“Geen idee of het nog een trend is, maar donuts hebben we nooit begrepen.”

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.