Redactie
Redactie Restaurants 16 jun 2016
Leestijd: 4 minuten

Scheepskameel in Amsterdam: een robuuste maar elegante zaak

De mannen achter het populaire restaurant Rijsel, gastheer Pieter Smits en chefkok Iwan Driessen, openende onlangs een nieuwe zaak in Amsterdam: Scheepskameel. Culy nam de proef op de som.

Het is even zoeken naar Scheepskameel (een referentie naar een nautische uitvinding uit 1690) op het Amsterdamse Marineterrein. Google Maps paraat houden tijdens je zoektocht is een aanrader.

Scheepskameel in Amsterdam

Het gebouw is prachtig, stoer van buiten, licht en fris van binnen. Niels Wouters, ook verantwoordelijk voor de interieurs van Rijsel, De Goudfazant en Café Modern, heeft er een robuuste maar elegante zaak van gemaakt.

Bijzondere menukaart

“Scheepskameel wordt een restaurant met een compacte menukaart met eenvoudige, goedgemaakte gerechten voor een eerlijke prijs”, vertelden de eigenaren eerder. De menukaart is inderdaad compact, maar wel eventjes zoeken. Er is een viertal ‘rauwe’ gerechten, vier keer groenten, vijf opties vis/vlees, en dan nog kazen en desserts.

Het ontzettend hartelijke personeel legt ons geduldig het concept uit: je kunt alles achter elkaar bestellen, of tegelijk, of maar één gang – wat je wilt. Over de grootte van de gerechten wordt een beetje vaag gedaan, daardoor is het lastig van tevoren kiezen; is alles nu formaatje voorgerecht, of niet?

Het brood met boter dat samen met de menukaart direct wordt geserveerd, is overigens geweldig – gemaakt in de bakkerij van Restaurant As. Daarbij komen een paar plakjes leverworst met ingemaakt zuur. Lekker!

Wijn

Naast de menukaart is er een uitgebreide wijnkaart met louter Duitse wijnen. Een originele keuze! Een sommelier erbij halen is echter wel aan te raden, want de kaart is volledig in het Duits, zonder enige uitleg.

Over de wijnen kunnen we kort zijn: die zijn zalig. We proeven een Adeneuer Spätburgunder, een Riesling van Fritz Haag, een Sauvignon Blanc van Kuhn en een Weisser Burgunder van Huber.

Het motto ‘ze eten je arm en drinken je rijk’ gaat bij Scheepskameel wel op: de prijzen van onze wijnen varieren tussen € 6,- en € 8,75 per glas. We hebben de wijnen zelf niet uitgekozen, aangezien de kaart nogal een doolhof is, dus je moet op de sommelier vertrouwen. Of je moet een budget doorgeven, maar dat is ook zo ongezellig.

En dan… de eerste gang!

We zijn met z’n drieën en besluiten allemaal drie gerechten te kiezen (een aantal dezelfde). Onder de volgende foto’s lees je hoe dat beviel.

Bluefin tonijn met witte asperge (€ 12,50). De tonijn heeft, zo krijgen we als antwoord, een MSC-keurmerk. De ober schijnt de vraag nog niet eerder gehad te hebben.

Dit gerecht laat zich het best beschrijven als puur (dat kun je ook interpreteren als: ‘een tikje saai’). De tonijn is vol van smaak en heeft weinig nodig, maar we missen een beetje spanning op het bord.

Jambon de Bayonne (ham uit Zuid-West Frankrijk) met meiraap (€ 9,50). Een mooie variant op meloen met ham. Het bordje is rechttoe-rechtaan, prima qua smaak, maar wederom niet spannend.

Prei met mierikswortel en spekbokking (€ 8,-) komt uit de groente-kolom op de menukaart. Dit gerecht is fris, tintelend en bijzonder door de koudgerookte haring. Erg smakelijk.

De bavette staat aan de rauwe kant, en komt dus als een steak tartare (€ 9,50). Het malse vlees wordt begeleid door cantharellen en kappertjes (we tellen er drie). Een sober gerecht, maar wel een fijn detail is de hagelwitte mayonaise die volledig naar gefrituurde salie smaakt. Zalig!

Dan een gerecht wat voor het eerst wel een uitbundig feestje op het bord is: de ricotta met lamsoor, doperwten en ansjovis-broodkruim (€ 8,-). Warempel liggen er ook stukjes rabarber bij. Dit is een bordje naar ons hart: fris, spannend en volledig passend bij het seizoen.

Het eerste gerecht van de vlees/vis kant, dat lijkt op een hoofdgerecht: lamsschouder en lamsgebraad met paprika en oregano (€ 15,50).

Het vlees is boterzacht, de jus erg lekker en de knapperige tuinbonen doen het ook goed. Maar wederom: een redelijk sober maaltje. Puur, zo u wilt.

We hadden vooraf ook een romaine sla voor erbij besteld (€ 8,-), maar we annuleren deze (vanwege zin in kaas én toetjes) ruim op tijd. Helaas staat -ie toch op de rekening, en daar komen we thuis pas achter. Jammer.

Door naar het kaasplankje. We kiezen drie koeienkazen: een Friese Tynjetaler, een Bleu d’Auvergne en een Lucullus. Alle kazen kosten € 3,50 per stuk.

De kazen zijn stuk voor stuk erg smakelijk. Wél jammer dat er niets bij wordt geserveerd, een beetje (noten)brood had geen kwaad gekund.

Tot slot een toetje: madeleines met sabayonroom (€ 6,50). Verrukkelijk: de madeleines zijn nog warm van binnen, maar krokant van buiten, zoals het hoort. De room is ook een feestje.

Dus? Op naar Scheepskameel?

We zijn lichtelijk in dubio over Scheepskameel. De zaak is mooi, de bediening is top, het menu is aantrekkelijk. De gerechten an sich zijn netjes geprijsd, maar uiteindelijk ben je (mede door de prijzige wijnen), toch bijna 200 euro met z’n drieën kwijt.

Een aantal gerechten zijn echt heel goed, maar over het algemeen vinden we de smaken en de combinaties sober. Puur. Saai, wellicht?

Hoe je het ook wil noemen, we worden niet van onze stoel geblazen. Als je van eenvoudig maar goed houdt, is dit een zaak om absoluut naar toe te gaan. Maar wil je echt decadent genieten, dan is het toch terug naar good old Rijsel.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.