Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 7 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Weekendtip: maak ‘s gougères met een twist

Misschien wel dé Franse klassieker die in een mum van tijd opnieuw publieksfavoriet werd in menig restaurantkeuken: de gougère. Deze luchtige kaassoes is de hartige snack waar je geen genoeg van kunt krijgen en verveelt dan ook nooit door de subtiele hartige kaassmaak. Maar mocht je nou toch je gougèrespectrum willen vergroten, maak ze dan eens met een twist.

Het perfecte project voor in het weekend denken wij zo.

Gougères

De Franse lekkernij wordt gemaakt van licht soezendeeg en dankt haar hartige smaak aan Gruyère, Comté, Parmezaanse of een andere oude kaas. Dat klinkt precies zo lekker als dat de soesjes daadwerkelijk zijn.

Uiteraard noteerden we al eerder het klassieke recept voor gougères voor je hier op Culy, maar Culy’s als we zijn hebben we inmiddels volop inspirerende combi’s voor je verzameld.

Gougères van Alain Caron
Bron: De bijbel van de Franse keuken

De kaas in een gougère

Geen gougère zonder kaas, dus laten we daar meteen beginnen. Waar de Fransen vooral aan de slag gaan met een klassieke Gruyère of Comté, opten wij vaak voor onze Goudse oude vriend.

Maar dat kan natuurlijk ook anders. Vervang deze eens door een oude variant met kummel of komijn, of een harde schapen- of geitenkaas. Andere beleving, maar ook érg lekker.

Fijngesneden

Ben je toch bezig, voeg dan eens een andere hartige smaakmaker toe. Belangrijk is wel dat je deze – voor een goeie match met je luchtige soezendeeg – klein snijdt waardoor niet de hele boel naar de bodem zakt.

Denk aan uitgebakken pancetta, chorizo of bacon, fijngesneden ansjovis (niet teveel, we willen geen zoutaanval), zongedroogde tomaat, of gougères met jalapeño zoals in dit recept. Ook lekker: bij Le Grand Bain in Parijs aten we eens een onvergetelijk exemplaar met een gesmolten plak lardo erop.

Kruiden

Een beetje een schot voor open doel – er zit immers vaak ook wat tijm in de klassieke variant – maar de mogelijkheden zijn eindeloos dus we noemen ‘m even: voeg ‘s kruiden toe aan je gougères.

Denk aan verse bieslook of tijm dus, of aan gedroogde exemplaren zoals chili, ras el hanout of oregano. Ook erg lekker: een lik scherpe mosterd door je soezenbeslag.

Vullen maar

De luchtigheid van de soes maakt het natuurlijk gevaarlijk lekker om door te blijven eten. Heb je iets meer trek dan kan ‘ie natuurlijk ook prima gevuld worden, iets wat we vaak genoeg doen met de zoete variant.

Bijvoorbeeld met romige opgeklopte geitenkaas of een wat gewaagdere zoete variant met vijgenjam. Ben je klaar voor het serieuze werk? Maak dan eens deze zeer indrukwekkende croquembouche van gougères, gevuld en wel.

Dip

Waar geborreld wordt, wordt ook graag gedipt. Precies wat ze dachten bij La Dilettante in Amsterdam. Hier aten we de luchtige kaassoes vergezeld door een dip van labneh en sumac.

Waarschijnlijk niet de eerste combi waar je aan denkt, maar het werkte alsof het nooit anders is geweest.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.