Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 27 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe kun je vis grillen zónder dat alles uit elkaar valt?

Niets smaakt zo naar de zomer als een gegrild visje van de barbecue (of bij gebrek daaraan: uit de grillpan). Maar een stukje vis is zó delicaat, dat het nog weleens een janboel wordt. Met deze tips voorkom je dat vis uit elkaar valt tijdens het grillen.

Vis grillen: de beste tips

Ga voor een stevige vis

Hoe steviger de vis, hoe beter ‘ie geschikt is voor de grill. Zalmforel, makreel, forel, heilbot, zwaardvis, tonijn en sardines laten zich allemaal goed grillen. Wil je toch een delicatere vissoort gebruiken, snij die dan in blokjes en rijg ze aan spiesjes.

Gebruik visklemmen

Een visklem is je redder in nood: een filet of hele vis kan er zó tussen worden geklemd. Zo komt de vis niet direct in contact met het rooster van je barbecue en kan het ook niet gaan vastplakken. Je kunt visklemmen o.a. online kopen.

Haal tijdig uit de koelkast

Laat de vis vijf tot tien minuten buiten de koelkast op temperatuur komen voordat je ermee aan de slag gaat. Een ijskoude vis + loeihete grill zorgt ervoor dat de vis gaat plakken.

Smeer de vis aan beide kanten in met olie

Om te voorkomen dat de vis vastplakt aan de grill, smeer je ‘m aan beide kanten in met olie. Dat kan olijfolie zijn, of een neutrale olie als zonnebloemolie.

… of met mayonaise

Sommige chefs zweren juist bij het gebruik van mayonaise als ze vlees of vis gaan grillen. Smeer de vis hier helemaal mee in.

> Lees meer: super truc: gebruik mayonaise bij het grillen van vis en vlees

Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Smeer ook het rooster in

Ga je de vis grillen op de barbecue? Smeer dan ook het rooster van je barbecue in met olie. Dat gaat reuze makkelijk als je een propje keukenpapier in olie dompelt en ‘m met behulp van een barbecuetang langs het rooster haalt. Herhaal dit zo’n vijf keer. De grill moet glimmen!

Zorg dat de grill op temperatuur is

Als je grill of barbecue heet genoeg is, gaat vis grillen veel makkelijker. Je vis hoeft dan maar kort in contact met de grill te zijn om te garen. Dat zorgt voor sappige vis (geen droge hap) die zijn vorm behoudt (en dus niet uit elkaar dwarrelt).

Leg de vis dwars op het rooster

Dat maakt omkeren makkelijker: je zult niet met je spatel blijven hangen tussen de grill.

Bak op de huidkant

Of je vis nou in de pan bakt of op een grillrooster, deze regel geldt altijd: skin side down. De vis is vanaf die kant beter om te keren omdat een spatel daar makkelijker onder kan glijden. Doe je dit aan de kant zonder huid, dan zul je de vis eerder beschadigen.

Laat ‘m met rust

Niet tussentijds keren: één keer is voldoende. Als de vis nog niet wil loslaten van de grill, betekent dat meestal dat ‘ie nog eventjes moet doorbakken. Dat wil zeggen: als je het grillrooster van tevoren goed hebt ingevet…

Voeg de marinade pas achteraf toe

Sauzen en marinades zijn heerlijk bij vis, maar voeg ze pas na het grillen toe. Soms kan de vis hiervan uit elkaar vallen.

Maak er een vispakketje van

Wil je alle risico’s vermijden en tóch genieten van een visje van de barbecue? Verpak ‘m in aluminumfolie. Schijfje citroen erbij, wat kruiden, scheutje witte wijn en olijfolie: happy days.

Aziatische vispakketjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Recepten met vis: