Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 12 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Venkel snijden, bereiden en schoonmaken: dit moet je weten over deze veelzijdige groente

Zin in een recept met venkel? Je boft, want de venkel is volop in het seizoen. De uitgesproken groente is niet alleen superlekker, maar ook nog eens mega veelzijdig. Van grillen tot bakken en van stoven tot koken: je kunt er alle kanten mee op. Dit is alles wat je moet weten over venkel snijden, schoonmaken en bereiden.

Anijssmaak

Venkel is een plant uit de schermbloemfamilie en herken je aan zijn groen/witte kleur en draadvormige vertakkingen. De smaak van venkel is typerend en valt misschien nog wel meer op dan zijn vorm. De groente heeft een zachte anijssmaak die afneemt wanneer je de groente verwarmt. Door de anijssmaak is niet iedereen zo’n grote fan van de venkel als wij.

Gelukkig kun je ook leren om venkel te eten door laagdrempelig te beginnen en de anijssmaak zoveel mogelijk te verdoezelen. De smaak van venkel wordt namelijk minder sterk naarmate de kooktijd oploopt. Venkel is een groente die een groot gedeelte van het jaar verkrijgbaar is. Het venkelseizoen in Nederland loopt officieel van juni tot en met oktober, maar wordt het hele jaar door geïmporteerd vanuit andere plekken in de wereld.

Welke delen van de venkel gebruik je?

Het fijne aan de venkel is dat je ‘m van top tot teen kunt gebruiken. Ieder deel heeft zijn eigen aparte smaak en textuur en leent zich dus weer voor een ander recept met venkel. De groente is op te delen in drie stukken: het loof, de stengels en de knol. Dat laatste wordt het meest gebruikt en is heerlijk om te bakken, stoven en grillen. Maar ook de stengels zijn prima te gebruiken.

Je kunt venkel ook rauw eten. Snijd de venkel flinterdun voor een frisse zomerse salade en gebruik het loof als een extra smaakmaker. Dat loof moet je dus beslist niet weggooien: het geeft een mooie groene touch aan soepen, pasta’s en salades. Chef Niven Kunz maakte er zelfs ooit befaamd venkelijs mee.

Culy Homemade: homemade venkelijs

Venkel schoonmaken

Ga je aan de slag met een lekker recept met venkel? Venkel schoonmaken is gemakkelijk en kost niet veel tijd. In de supermarkt vind je meestal venkels zonder – of met heel weinig – loof. Wanneer er wel loof aan de groente zit, snijd je deze eraf en spoel je het schoon onder koud water zodat je het kunt gebruiken in een salade of als topping.

Inspecteer de venkel op bruine plekken en haal deze weg. Vervolgens was je de venkel onder koud stromend water en snijd je ‘m door de helft.

Venkel snijden

Voordat je de venkel in stukjes kunt snijden, verwijder je de harde onderkant en een stukje van de kern. Die kun je in een v-vorm uit snijden. Dit gedeelte van de venkel is erg hard en bitter en daardoor niet lekker om te eten. Vanaf hier kun je de venkel snijden in de juiste maat en dikte voor je gerecht. Het makkelijkst is het om de venkels eerst doormidden te snijden en daarna in lange plakjes (in de lengte) of halve maantjes (in de breedte).

Venkel stock
Bron: Unsplash

Venkel bereiden

Zoals eerder gezegd is de venkel misschien wel de meest veelzijdige groente die er bestaat. De knol is op duizend-en-een manieren klaar te maken. Venkel bereiden doen wij het liefst op deze manieren:

  • Koken: Venkel koken doe je in een pan met kokend water die op smaak is gebracht met zout. Snijd de knol in gelijke, hapklare stukken en kook in circa 12 minuten gaar. Let er op dat je venkel niet te lang kookt; anders valt ‘ie uit elkaar. Venkel is op zijn lekkerst wanneer de groente nog een beetje knapperig is.
  • Bakken: verhit wat olijfolie in een pan en laat deze flink heet worden. Snijd de venkel in gelijke stukken en bak op hoog vuur tot de venkel zachter begint te worden. Het is belangrijk om de inhoud van je pan continu in beweging te houden en de venkel te roerbakken. Breng de venkel op het laatste moment op smaak met zout, peper of kruiden naar keuze.
  • Stoven: wanneer je venkel stooft, is het beter om de stukken wat groter te snijden. Snijd de venkel in vier gelijke stukken en bak deze rondom aan in een hete pan met wat boter of olie. Als de venkel kleur begint te krijgen, voeg je vocht toe aan de pan. Welk vocht dat is, is afhankelijk van het recept maar water, bouillon, wijn of sinaasappelsap zijn allemaal opties die we van harte aanbevelen. Breng aan de kook en draai vervolgens het vuur zo laag mogelijk. Laat het geheel circa 20 minuten stoven in een afgesloten pan of tot de venkel lekker zacht is.
  • Grillen: venkel grillen doe je het beste met een venkel die in plakken is gesneden en geblancheerd is. Kook de venkelplakken zo’n twee minuten in een pan met kokend water en koel ze vervolgens terug in ijswater. De venkel is hierdoor al een beetje gaar. Je grilt ‘m nu binnen een minuut aan beide kanten in (droge) een hete pan of op een heet (barbecue)rooster.
  • Stomen: ben je juist wel fan van de anijssmaak van venkel? Dan is stomen jouw way to go! Door het stoomproces komt de smaak van anijs namelijk extra naar voren. Verhit een pan met water tot het kookpunt, leg een stoommand op de pan met daarin gelijke stukken venkel. Stoom in 15 minuten je venkel gaar tot ‘ie glazig is.
  • Pureren: venkel is een ideale groente om te pureren. Stoof of kook de venkel zacht en stamp het tot een gladde massa en breng op smaak met peper en zout.
Venkel
Bron: Unsplash

Recept met venkel gezocht? Deze bevelen we aan:

Benieuwd naar onze favoriete recepten met venkel? We zetten ze voor je op een rijtje:

Venkelsoep met witte bonen en chorizo
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.