Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 26 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

De 7 lekkerste risotto recepten voor de herfst

De herfst is officieel begonnen en dat betekent dat ‘t seizoen van warme comfort maaltijden is aangebroken. Een van onze favorieten? Een warm kommetje (of bordje) risotto. Als de rijst perfect gegaard is en de smaken van de kaas, bouillon en overige ingrediënten samenkomen: nee echt, gelukkiger krijg je ons niet. En daarom verzamelden we de lekkerste risotto recepten voor je. Zodat je de herfst direct goed kunt beginnen!

De 7 lekkerste risotto recepten voor de herfst

Want wat past er nu beter bij dit gezellige seizoen dan een kommetje geluk?

Risotto met bier, paddenstoelen en pindakruim

Oké, volgens Italiaanse gebruiken blus je je nog ongekookte risottokorrels af met wijn. Maar heb je ‘t wel eens geprobeerd met bier? Het geeft je risotto een volle, herfstachtige smaak. Een beetje zoals ‘t doet bij stoofvlees, maar dan zonder dat het zes uur hoeft te pruttelen. Deze risotto met bier, paddenstoelen en pindakruim trekken wij maar al te graag uit de kast op een heerlijke herfstige dag.

Risotto met bier
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Risotto met bier, paddenstoelen en pindakruim

Pompoenrisotto met bitterkoekjes

Risotto met bier is misschien herfstachtig, maar risotto met pompoen krijgt helemaal de eerste plaats als het gaat om herfstig comfort food. Zodra de dagen korter worden verlangen wij namelijk direct naar de pompoen en al haar pracht en praal. We gebruiken ‘m voor onze gevulde pasta’s, maar nog liever maken we er risotto mee. Deze pompoenrisotto met bitterkoekjes is precies wat je wil eten op een koude herfstdag.

pompoenrisotto met bitterkoekjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Pompoenrisotto met bitterkoekjes

Risotto met spruitjes en pangrattato (krokant broodkruim)

Sommige mensen vinden risotto een intimiderend gerecht. Het aldoor blijven roeren en perfect garen van die ieniemienie rijstkorrels is nu eenmaal een ander klusje dan piepers koken met een balletje uit ‘t vet. Maar! Niks bevredigender dan je lepel of vork in een perfect klaargemaakte risotto zetten. En daarom sporen we je aan om je toch écht eens te wagen aan een risotto. Deze met spruitjes en pangrattato bijvoorbeeld. Als je tussendoor maar vaak genoeg proeft, komt ‘t zeker goed.

Risotto met spruitjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Risotto met spruitjes en pangrattato

Salsa roja-risotto met chiles rellenos van Ixta Belfrage

Deze risotto is letterlijk een hele mond vol en je vraagt je wellicht af: áls ik dit ga maken, wat maak ik dan eigenlijk? Deze risotto wordt gemaakt met een salsa roja, een saus gemaakt van heerlijke pepers en ietwat rokerige specerijen. Voeg dat samen met verpletterende chiles rellenos (een soort gevulde paprika’s maar dan beter) en je hebt een maaltijd waar je beslist u tegen mag zeggen.

Chiles rellenos
Bron: MEZCLA

> Naar recept: Salsa roja-risotto met chiles rellenos

Pompoenrisotto met gebakken pancetta, geitenkaas en tijm

Twee risotto recepten met pompoen? Waarom niet! Want wat is er beter dan een risotto met de oranje herfstbom? Inderdaad: bijna niks. Deze risotto met gebakken pancetta, geitenkaas en tijm is een van onze favoriete risotto recepten in de herfst. Logisch, want het zoute van de pancetta, romige van de geitenkaas en kruidige van de tijm gaat perfect samen met die heerlijke smaak van pompoen.

> Naar recept: Pompoenrisotto met gebakken pancetta, geitenkaas en tijm

Paddenstoelenrisotto met pecorino

Naast de pompoen is er natuurlijk nóg een herfstingrediënt dat elk jaar weer, aan ‘t begin van het seizoen, onze harten steelt: de paddenstoel. En dan wel in al haar soorten, maten, geuren en kleuren. Deze paddenstoelenrisotto met pecorino is erg basic, maar dit recept laat ons weer zien dat recepten zonder opsmuk eigenlijk altijd overheerlijk zijn.

Paddenstoelenrisotto
Bron: Culy

> Naar recept: Paddenstoelenrisotto met pecorino

Risotto met pompoen en worstjes van Jamie Oliver

Als er iemand is die herfstige recepten kan bedenken, is ‘t Jamie wel. Zo ook deze keer. Deze risotto met pompoen en chipolataworstjes is namelijk alles wat je wil na een frisse boswandeling tussen de herfstbladeren. Vergeet niet los te gaan met venkelzaad, daar krijgt je vlees (en dus de gehele risotto) namelijk een nóg intensere smaak van. Sowieso altijd doen: venkelzaad en vlees.

kazen voor risotto

> Naar recept: Risotto met pompoen en worstjes van Jamie Oliver

Vergeet de wijn: maak eens risotto met bier, sake of…?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.