Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Toko Finds: rijstvellen met sesamzaadjes

De favoriete hobby van de Culy-redactie is toch wel om rond te struinen door de Toko, op zoek naar onbekende producten. Hoe mysterieuzer, hoe beter. En we gaan ook altijd voor de bijl voor een leuke verpakking. Onze Toko Finds inspireerden ons tot het opzetten van een nieuwe rubriek. Vanaf nu delen we regelmatig onze favoriete aankopen uit de Aziatische supermarkt met je. Deze keer: rijstvellen met sesamzaadjes, die je nét even anders gebruikt dan je misschien zou verwachten.

rijstvellen met sesamzaadjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Gewone rijstvellen vs. rijstvellen met sesamzaadjes

Gewone rijstvellen – en dan bedoelen we dus zonder sesamzaadjes – ken je waarschijnlijk wel van de summer rolls. Door de harde rijstvellen te weken in (warm) water, worden ze zacht en plooibaar en kun je ze makkelijk vullen en oprollen tot rice paper rolls.

We vermoedd en een beetje dat de rijstvellen met sesamzaadjes die we laatst in de toko spotten op dezelfde manier gebruikt worden, met als enige verschil dat er zwarte sesam doorheen de rijstvellen zit. Waren we verkeerd in ons vermoeden? Yep.

Zo gebruik je rijstvellen met sesamzaadjes

Probeer je de rijstvellen te weken (zoals bij gewone rijstvellen) dan merk je namelijk algauw dat de variant met sesamzaadjes veel harder en stugger is dan die zonder. Dat maakt het onmogelijk om ze later op te rollen. Maar wat kun je er dan wel mee?

Na enig onderzoek blijkt dat je de rijstvellen met sesamzaadjes in de magnetron kunt poffen. Hierdoor krijgen ze een textuur die lijkt op die van crackers of chips. Je hoeft de rijstvellen daarvoor alleen maar 1 minuut op vol vermogen in de magnetron te leggen. Easy peasy.

rijstvellen met sesamzaadjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

En daarna?

En daarna? Daarna kun je de gepofte rijstvellen in stukken breken en beleggen. Serveer ze bijvoorbeeld als borrelhapje, met wat wasabimayo en verse zalm. Of breek ze in grotere stukken en maak er een decadente snack (of lichte lunch van) door ze met verse tonijn, avocado en srirachamayo te beleggen (zoals we eerder deden, maar dan op ‘‘poké’ rijstwafels).

Je kunt de gepofte rijstvellen ook verkruimelen en gebruiken als krokante topping voor op Vietnamese salades of op rijstbowls. Of schik een paar grove stukken van de gepofte rijstcrackers in een kom pho.

Meer favoriete ingrediënten van de redactie:

rijstvellen met sesamzaadjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.