Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 30 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over koshihikari rijst: de beste rijst die er is (volgens chefs)

Het is een hele mond vol om uit te spreken: koshihikari rijst (doe mee: ko-shi-hi-ka-ri). Toch raden we je aan om hier eens hardop naar te vragen tijdens je volgende rondje door de toko. Volgens chefs is dit namelijk de allerbeste rijst die er is.

Wat is koshihikari rijst?

Omdat die naam zo lastig om uit te spreken (of te schrijven…) is, noemen veel mensen ‘m ook wel koshi rijst. Zeg je Japanse eetcultuur, dan kun je eigenlijk niet om deze rijst heen. Het is een rijstsoort (geen merk), die in 1956 werd gemaakt door twee verschillende soorten rijst met elkaar te kruisen. Inmiddels is het één van de meest geteelde rijstsoorten in Japan.

Kenmerkend voor koshihikari rijst is dat het een korte korrel heeft. Ook heeft het een kleverige textuur. Zijdezacht en smaakvol, zo wordt de rijst  beschreven. Dat zit ‘m dan vooral in het aroma en een natuurlijke zoetigheid. Ook ideaal: je kunt ‘m eigenlijk voor elk Japanse rijstgerecht gebruiken. Van sushi tot congee.

De allerbeste rijst volgens de chefs

Chef Alex Gowrie van restaurant 101 Gowrie in Amsterdam raadde ‘m bijvoorbeeld nog aan voor zijn recept voor congee in Culy’s Kerst e-book. “Je kunt elke rijst gebruiken, maar de beste is koshihikari rijst”, aldus de chef. Laat daar geen twijfel over bestaan!

Ook chef Danny Bowien die we kennen van het razend populaire restaurant Mission Chinese in New York en de Franse sterrenchef Daniel Boulud gebruiken niets anders meer. De rijstsoort wordt dan ook veel gebruikt door restaurant in het hogere segment. Simpelweg omdat het de beste zou zijn.

Waar koop je koshihikari rijst?

Wil je zelf een keer koshihikari rijst proberen, dan zul je die naam waarschijnlijk niet zo gauw op de voorkant van de verpakking aantreffen. Je moet echt even de achterkant checken. Speur in ieder geval naar verpakkingen rijst die uit Japan afkomstig zijn, dan ben je al een heel end.

Tjin’s Toko verkoopt bijvoorbeeld verschillende soorten koshihikari (ook online!). Ook vind je ‘m bij Amazing Oriental.

Bonus: in onderstaande video maakt chef Danny Bowien thuis sushi handrolls met koshihikari rijst. Leuk kookproject voor komend weekend?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.