Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 16 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Mooi initiatief: deze mensen delen regenboog empanadas uit in tijden van COVID-19

De meest creatieve ondernemers laten zich van hun beste kant zien in tijden wanneer het allemaal net even anders loopt dan gepland (denk ook aan het liveblog dat we hierover bijhielden tijdens de lockdown). Zo ook de in New York woonachtige Carlos Santos. Hij maakt heel veel mensen blij met met zijn concept ‘Nadas Empanadas’.

Tijdens de COVID-19 uitbraak besloot Carlos niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar juist de hulpverleners en armeren een hart onder de riem te steken. Hoe heeft hij dit beter kunnen doen dan door zijn regenboog-gekleurde empanadas uit te delen?

Aan de hand van donaties wist hij ook Colombiaanse maaltijden te verzorgen voor diegenen die dit tijdens de lockdown het hardst nodig hadden. Een prachtig initiatief. Check het in onderstaande video van Vice.

Colombiaans restaurant

Twaalf jaar geleden opende Carlos’ moeder Olga een Colombiaans restaurant in tijden van (een vorige) crisis: de recessie. Carlos ontdekte een paar jaar geleden dat hun empanadas heel populair waren en besloot zich daarom volledig te focussen op deze gemakkelijk te maken, veelzijdige deeghapjes.

Hij wist toen nog niet dat hij de mensen nóg blijer kon maken met deze vrolijke snackjes, totdat COVID-19 de kop opstak.

Nadas Empanadas

Eerder had Carlos nooit gedacht dat zijn toekomst bij eten (of zelfs zo specifiek) bij empanadas zou liggen. Toch heeft hij zijn passie volledig gevonden in het verkopen van deze mega smakelijke, kleurrijke cadeautjes. Hij verkoopt ze in hun restaurant in Port Chester en hij brengt ze daarnaast rond in de rest van New York.

De empanadas van Carlos en Olga zijn niet zomaar empanadas, maar regenboog-gekleurde varianten. Dat staat wel zo vrolijk, vooral in tijden van crisis. Een briljant idee: de kleurtjes worden gecreëerd door de natuurlijke toevoeging van onder andere groentesoorten zoals die van biet en wortel. Ook wordt er gebruikgemaakt van inktvisinkt.

De Nadas empanadas komen in verschillende soorten. Zo hebben ze variaties met ham en ananas en guave met kaas. Ook hebben ze vegan en glutenvrije opties. Ze proberen nieuwe soorten maar al te graag uit.

Gratis eten

Al vrij snel nadat de corona-crisis losbarstte, startte Carlos een donatiepagina waar geld gedoneerd kan worden voor het maken van maaltijden die vervolgens aan ziekenhuizen en hulpverleners worden aangeboden. De donaties worden door Nadas direct omgezet in Colombiaanse ‘drop-off’ gerechtjes.

Nadas Empanadas wil het bewustzijn van de heftige situatie aanwakkeren en laten zien dat zij zich als geen ander heel erg betrokken voelen bij de hulpverleners en mensen die het al minder breed hebben. Veel armeren binnen de New Yorkse gemeenschap konden gedurende de lockdown niet naar de voedselbank en verdienden daarom ook een extra steuntje in de rug, aldus Carlos.

‘De nada’

Het ‘nood’-concept van Nadas genereerde op de drukste (lockdown) dagen zo’n 500-1000 Colombiaanse maaltijden per dag(!). Ook sprak Carlos tijdens deze periode met mensen die al tijden niemand meer in real hadden gezien door het pandemie, en dat maakte deze situatie zo speciaal en waardevol voor hem.

“Making the most out of the least, again”, spreekt Carlos uit. Olga en Carlos hebben zich eerder al in zwaar weer begeven, tijdens de opening van hun restaurant gedurende de economische crisis. Maar nu ze ook een tweede keer te maken hebben met een crisis (en daar heel creatief op inspelen) concludeert dit dat ze ondernemers in hart en nieren zijn.

Misschien kunnen zij het concept beter hernoemen naar ‘De Nada’ (geen probleem), want deze mensen zijn ontzettend moedig en hartelijk bezig voor hun medemens. Het siert deze horecaondernemers dat zij niet enkel uit zijn op het genereren van omzet, maar juist dáár willen zijn voor de hulpverleners en armeren.

Zelf empanadas maken

Trek gekregen na het zien van die verrekt lekker-ogende snackjes van Carlos? Maak dan zelf een keer empanadas! Culy maakte eerder een variant met gehakt en kip. Mmm!

Wil je zulke kekke kleurtjes nabootsen, gebruik dan bijvoorbeeld wortel of bietensap als extra ingrediënt voor het deeg. Zo geef je op een natuurlijke manier kleur mee aan je snackjes.

> Naar recept: Empanadas met gehakt en kip

Meer Zuid-Amerikaanse snacks:

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.