Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 17 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Red de aubergines!

Het aubergineseizoen is in Nederland in volle gang, maar ondertussen hebben de auberginetelers het moeilijk, vanwege de coronacrisis. Culy roept daarom op: red de aubergines!

Funky bunch

Voor auberginetelers ligt de export en verkoop van aubergines voor een groot deel op z’n gat. Logisch: door de coronacrisis zijn de grenzen dicht en is de horeca in ieder geval tot 1 juni gesloten. Dus daar zitten de auberginetelers nou, met hun prachtige groenten. Want zeg nou zelf: zien ze er niet geweldig uit?

Aubergineteler Ted van Luijk teelt al 15 jaar aubergines en merkt ook de impact van de coronacrisis. Toch is hij positief:

“Er wordt meer thuis gekookt en geëxperimenteerd in de keuken. Ook met aubergines! Ik hoop dat dit een blijvend effect heeft op het imago van de aubergine. Er worden ook veel nieuwe verkoopkanalen gestart zoals met stalletjes bij de telers voor de deur en eigen verkoop via social media. Het mooie is dat we veel respect en loyaliteit krijgen van de bevolking.”

Aubergines
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Red de aubergines!

Als we met z’n allen wat vaker gaan koken met de aubergine, steunen we telers zoals Ted en redden we de Nederlandse aubergineteelt. En zeg nou zelf: als je ze zo ziet, gaat het toch kriebelen om daarmee de keuken in te duiken?

Naast de ovale, donkerpaarse aubergine zijn er nog meer soorten aubergine. Zo heb je nog de Pallada aubergine: een ronde bol waarvan de buitenkant paars-wit is. Deze auberginesoort is fruitig en zacht van smaak, met een witte, stevige textuur (nog iets steviger dan een gewone aubergine). De Pallada wordt daarom gezien als de crème de la crème onder de aubergines.

En misschien ken je de gestreepte graffiti aubergine wel: deze soort absorbeert iets minder olie, dus ideaal om te bakken. En zo zijn er nog veel meer soorten.

Red de aubergines
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Lekkere recepten met aubergines

Kijk voor meer info op aubergine.nl. Of get cooking! Wij helpen je een handje met onze recepten: