Redactie
Redactie Inspiratie 14 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je altijd al wilde weten over bieten

Bieten zijn ontzettend veelzijdige groenten. Al eeuwenlang worden ze gegeten en ook nu zie je ze weer op menig menukaart staan. De rode biet is de populairste soort; maar er zijn meer soorten bieten om te ontdekken.

Rode bietjes zijn echte gezondheidsbommetjes, want ze zitten boordevol goede stoffen en vitaminen. Men zegt ook dat de rode kleurstof, betanine, een geneeskrachtige werking heeft en de afweermechanismen in het lichaam versterkt.

Er zijn twee soorten rode bieten: zomer- en winterbieten. Zomerbieten (ook wel bosbieten genoemd) zijn verkrijgbaar van ongeveer mei tot september. Ze zijn een stuk kleiner dan winterbieten en zitten vaak samen, met het loof er nog aan, in een bos gebonden. Dit is de soort die hier in Nederland verbouwd wordt.

Winterbieten zijn rond, wat groter en hebben geen loof. Ze zijn verkrijgbaar van oktober tot april. Deze soort is een paar weken houdbaar, zolang je ze maar gekoeld bewaart.

453741297

Gele & witte bieten

De gele biet heeft, verrassing, geel vruchtvlees, en een heerlijke zoete smaak. Deze bietjes zijn van half juli tot half april verkrijgbaar.

De witte biet is een stuk zoeter dan de andere varianten. De bladeren waar deze aan groeien kun je ook eten en zijn rijk aan vitaminen. Witte bietjes vind je vooral in de zomermaanden bij de groenteboer.

Bron: Flickr

Oerbiet

De oerbiet, die ook wel de crapaudine of ‘lange biet’ wordt genoemd, is ook rood en heeft een hele krachtige en aardse smaak. Hij ziet er anders uit dan alle andere bieten, want hij is namelijk langwerpig.

Bron: Wikimedia

Chioggia biet

Dit is misschien wel de mooiste biet van allemaal: rood en wit wisselen elkaar in de chioggia af. Prachtig in bijvoorbeeld salades. Deze biet komt uit Chioggia, een plaatsje vlakbij Venetië. Kook deze soort niet te lang, want dan verliest hij zijn mooie kleurenpatroon.

459902789

Snijbiet

Snijbiet is compleet anders: van dit bladengewas, dat een beetje lijkt op spinazie, kun je de bladeren en stelen eten. Ze smaken een beetje naar rode bietjes. Je kunt het koken, rauw eten of er een stamppotje van maken. Helaas zie je snijbieten maar zelden in de Nederlandse supermarkt of groenteboer.

Bron: Flickr

Koken met bieten

Als je van bietjes houdt, kun je hier eindeloos mee variëren. Favoriet bij ons zijn: deze rode bieten smoothie, bietensalade met quinoa en carpaccio van biet. Maar maak ook eens bietenchips of gevulde zoete aardappel met snijbiet.

Bron: Flickr

Heerlijke recepten met bieten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.