Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 10 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze pizzaiolo schudt Napels op met zijn pizza ananas

Hij is beroemd, berucht en een typisch kwestietje love it or hate it: de pizza ananas. Als je team love it bent, zul je je liefde in Italië even koest moeten houden, want een pizza Hawaii bestellen in het moederland van de pizza is vloeken in de kerk. Of toch niet?

Pizza met ananas, oftewel pizza Hawaii, is veel dingen, maar niet Italiaans. Toch kun je sinds kort in Napels, dé pizzahoofdstad van de wereld, een exemplaar met ananas bestellen – en niet bij de Pizza Hut, maar bij een bekende, gerenommeerde pizzaiolo.

pizzadeeg maken basisrecept pizzadeeg
Bron: Unsplash Unsplash

Waar komt pizza Hawaii vandaan?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt pizza Hawaii niet uit Hawaii, maar uit… Canada. Een Griekse immigrant genaamd Sam Panopoulos was voor zijn restaurant – dat voornamelijk all American favourites als burgers en friet verkocht – aan het experimenteren met nieuwe smaken. Hij en zijn broers belegden in een lollige bui een pizza met onder andere ham en ananas uit blik, en waren niet ontevreden over de smaak. Sam zette de pizza op de kaart en vernoemde hem naar het land waar de ingeblikte ananas vandaan kwam: Hawaii.

Gooi het hart van de ananas niet weg: dit kun je er allemaal mee maken

Cappuccino, spaghetti Bolognese en pizza ananas

Hoewel wereldwijd veel mensen het eens bleken te zijn met de broers Panopoulos, zijn er ook veel tegenstanders te vinden. De voornaamste reden? Het is niet traditioneel. En zoals je weet, hechten ze in Italië veel waarde aan traditie – al helemaal wanneer het op hun eten aankomt. Ananas op pizza is voor toeristen – net als cappuccino na 11.00 uur en spaghetti Bolognese.

Dit zijn de lekkerste recepten voor zelfgemaakte pizza

Maar nu is er een rebelse pizzaiolo opgestaan die de laars heeft opgeschud. In Napels nog wel; pizzahoofdstad van Italië. Zijn naam is Gino Sorbillo, en hij is een bekende pizza maestro.

Margherita con ananas

Gino was klaar met alle vooroordelen over eten en hoe het wel en niet zou moeten. En dus trok hij de stoute schoenen aan en zette een pizza met ananas op de kaart. Zijn ‘margherita con ananas’ (nee, geen Hawaii) is een pizza bianca (zonder tomatensaus dus), met drie soorten kaas en dunne plakken gekaramelliseerde ananas. Zeg nou zelf: dat klinkt niet slecht, toch?

> De oudste pizzeria van Napels komt naar Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.