Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 20 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Jawel: na de vierkante en ronde croissant zijn nu de eerste platte croissants gespot

Ronde croissants, vierkante croissants of gevulde croissants: op een of andere manier blijft de croissant onderwerp van experiment. Nu denk je misschien dat alle vormen de flaky revue zijn gepasseerd, maar niets is minder waar. Want jawel, de eerste platte croissants zijn reeds gespot.

En dat klinkt onnodiger dan het is.

De platte croissant lijkt een brug te ver, maar is dat toch echt niet

Eerst even terug naar alle vormen en maten. Waar het maken van de klassieke croissant tot een kunstvorm is verheven, zijn sommige bakkers al lang weer door naar een volgend project. Getuige ook de vele plekken waar je inmiddels ronde en vierkante croissants kunt bemachtigen. Inmiddels is er in Zuid-Korea een nieuwe hype gaande: namelijk die van de platte croissant.

Wat is een platte croissant

En dat klinkt oneerbiediger dan het is. Ook al wordt er gebruik gemaakt van verse croissants – en niet van overgebleven exemplaren zoals bij deze versie met pistache – de platte croissant heeft vrij weinig te maken met de luchtige flaky originele versie. Wél gaat de platte variant meer richting een koek. Vaak wordt dan ook de vergelijking getrokken met een palmier, zeg maar de geraffineerde Franse gekarameliseerde koek waar onze krakeling losjes op gebaseerd is.

Culy Homemade: zo maak je zelf pistachecroissants (net als bij de hippe patissiers)

Aan de platte croissant

Inmiddels is een bakker in San Francisco ook al aan het experimenteren geslagen, met succes zoals te lezen in dit artikel van Eater.

Loop het water je in de mond en wil je dit zo snel mogelijk in handen hebben? Probeer het dan thuis eens met ongebakken croissants. Wentel het deeg volledig in de kristalsuiker, leg het op een bakplaat (uiteraard bedekt met bakpapier), en druk het plat met genoeg ovenbestendig gewicht. Dit gaat voor 10 à 15 minuten de oven in – inclusief gewicht dus – en jawel, je hebt je platte croissantkoek in handen.

Meer over de laatste food trends:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.