Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 6 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Pistachepasta is de Italiaanse delicatesse die we overal op willen smeren

Als we een smaak moeten noemen die we keer op keer herontdekken, dan zeggen we pistache. De groene nootjes die je zo lekker kneuterig kunt pellen en opeten zijn misschien wel onze grootste guilty pleasure. Maar wist je dat er ook een goddelijke pasta van bestaat die je kunt verwerken in zoete én hartige gerechten? We doken in de materie en vertellen je vandaag alles over pistachepasta (crema di pistacchio!).

Verwar dit niet met een pastasoort waar pistachenoten door zijn verwerkt. Al zou dat ook goed kunnen trouwens (idee!). Maar pistachepasta is eigenlijk hetzelfde als chocoladepasta, hazelnootpasta, cashewnotenpasta en andere notenpasta’s (of notenboters) maar dan van pistache.

Wat is pistachepasta?

Het ziet eruit als een groenige lobbige pasta of crème, waarbij ‘t érg verschilt waar je ‘m eet en hoe hij is gemaakt. Heb je te maken met een chemische pistachepasta dan zal ‘ie lichter van kleur en zoeter zijn. Maak je de pasta zelf (of heeft iemand dat al op ambachtelijke wijze voor jou gedaan) dan is de pasta waarschijnlijk veel groener én veel smaakvoller.

Let op: koop je de groene pasta kant-en-klaar en is ‘ie ook daadwerkelijk érg groen, check de ingrediëntenlijst dan even. Vaak wordt er spirulina aan toegevoegd om de pasta groener te maken in plaats van échte goede pistachenoten.

Hoe smaakt het?

Alsof er een engeltje over je tong piest zouden we kunnen zeggen, maar dat dekt niet de lading. De pasta is een dikke, notige maar toch zoetige crème die echt verslavend is. Het is de pistachesmaak maar dan beter. En doordat er natuurlijk altijd wel iets van suikers in verwerkt zijn, is pistachepasta ook wat zoeter dan de gemiddelde pistachenoot.

Resumé: groen, lobbig, zacht, vol, nootachtig, boterig en warm. Als een warme deken op een koude winterdag. Niet heel gek dus dat Sicilianen ‘m graag op een croissantje smeren.

pistachepasta stock Pexels
Bron: Pexels

Pistachepasta in zoete gerechten

Heb je een groot bakfestijn of wil je je creaties eens nét even dat tikje extra geven? Dan is pistachepasta vanaf nu jouw beste vriend. Gebruik ‘m voor een tiramisu en je zal niet weten wat je proeft. Je ruilt de mascarpone of zabaglione dan in voor de pistachepasta óf je lengt een van die twee aan met de pistachepasta.

Doordat de smaak van de pasta nootachtig maar toch neutraler is dan bijvoorbeeld bij een hazelnoot- of cashewnotenpasta, kun je het heel goed verwerken in allerlei verschillende baksels. Zo kunnen wij ons ook goed een cake voorstellen waarin de pasta is verwerkt. Of koekjes, ijs of een extravagante verjaardagstaart.

Combineer de pasta met smaken als melk of pure chocolade, munt, rozenwater, kardemom, sinaasappel of dragon en je weet bijna 99% zeker dat het resultaat heerlijk zal zijn.

Pistachepasta in hartige gerechten

Zoals we hierboven al beschreven, heeft pistachepasta een vrij neutrale smaak. Mits je ‘m zelf maakt. Want zo’n chemische fabriekspasta is vaak stukken zoeter en doet het eigenlijk alleen goed in baksels en andere zoetigheden. Maar maak je hem dus zelf, dan kun je de pasta uitstekend gebruiken in hartige gerechten.

Wat dacht je van een pasta pesto met pistachepasta? Bijna een tongbreker, ook vanwege de smaak. Maar ook een kippetje laat zich graag ‘marineren’ in dit goedje. Of gebruik het als een basis van een grove chimichurri bij een bavette. Maak zelf een burrata van pistachepasta. Of verdun ‘m ietwat en drizzle de pistachepasta over gekarameliseerde wortels of pompoen. Zeker in herfstgerechten doet pistachepasta het erg goed.

Zelf maken?

We begrijpen dat je na ‘t lezen van dit artikel niet kunt wachten om zelf een potje pistachepasta te maken en in je keukenkastje te zetten zodat je er altijd naar kunt grijpen. Zelf gebruiken we altijd dit recept van Rutger Bakt waarin hij een pistachepasta maakt die zó groen is, dat ‘t gras aan de overkant jaloers wordt.

Haal je je pistachenoten in de supermarkt dan zal de pasta bij lange na niet zó groen worden. Maar dat maakt voor de smaak niet uit! Let wel op dat je ongezouten pistachenoten koopt. Die zijn een stuk duurder, maar zijn het ook zeker waard. Tip: haal ze op de markt, daar is dat stukken goedkoper dan wanneer je aan de slag gaat met van die kleine bakjes uit de supermarkt.

Je kunt pistachepasta trouwens ook kant-en-klaar kopen bij Dille & Kamille en Pit&Pit.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.