Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 6 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Raspatat: wat is het en hoe wordt deze nostalgische snack gemaakt?

Het is soms even een kleine zoektocht in frituurland, maar heb je ‘m eenmaal te pakken dan bestel je ‘m sowieso de volgende keer weer: Raspatat. Het leek even dat deze snackbarspecialiteit een beetje naar de achtergrond verdween, maar tot onze grote vreugde zien we ‘m de laatste tijd weer vaker voorbij komen. En daarmee rijst ook de vraag: wat is Raspatat precies en hoe wordt het gemaakt?

Raspatat

De eerste associatie zou kunnen zijn dat er een rasp aan te pas komt bij dit type patat, maar dat is niet het geval. Waar friet of patat tegenwoordig bestaat uit de beste aardappelen vers van ‘t land – of in sommige gevallen, vers uit de diepvries – heeft Raspatat ingrediënten die volledig passen bij de nostalgische gevoelens die erbij horen.

Wat is Raspatat?

Het is je wellicht al opgevallen: in tegenstelling tot friet of patat schrijven we Raspatat met een hoofdletter. Dat komt omdat ‘Ras’ een geregistreerd handelsmerk is van Aviko. En RAS – officieel is het dus RAS patat – staat in dit geval voor de namen van een Brit die lang gelegen oldschool aardappelpoeder heeft vastgelegd, aardappels teruggebracht tot poeder dus.

Mix je deze met onder andere water en melk, dan ontstaat er een puree. En haal je deze puree door een Raspatatmachine, dan ontstaan er staafjes, die – nadat ze nauwkeurig gesneden zijn – regelrecht de frituur in kunnen. Een beetje zoals churros ook gemaakt worden dus.

Waarom niet in alle snackbars

Bovenstaande omschrijving is natuurlijk een beetje kort door de bocht. Want deze heerlijke nostalgische snack met krokante buitenkant en boterzachte binnenkant verdient echt wel wat meer credits. Da’s ook meteen de reden waarom ‘ie niet in alle snackbars te vinden is: de Raspatatmachine, het snijwerk en het afwegen vergt meer tijd en aandacht dan de voorgesneden frieten die je even die frituur inwerpt.

Weet je je handen te leggen op een portie, wees dan niet verbaasd wanneer de Raspatat een stuk donkerder is dan z’n bekendere familielid: da’s precies hoe je ‘m hebben wil.

Revival

We zagen ‘m langskomen bij Youtubeveteraan Nicky Toet van Koken met Nick en kregen direct honger. Erg fijn: met bovenstaand recept is het een eitje om zelf Raspatat te maken. Vergeet dus even die Raspatatmachine en wissel ‘m in voor de spuitzak.

Geen tijd of zin? Check bij jouw snackbar om de hoek of ze het verkopen of houd het diepvriesvak van je supermarkt in de gaten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.