Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 17 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat kun je allemaal doen met chimichurri?

Ben je wel ‘ns in Argentinië of Uruguay geweest, dan denk je mogelijk met heimwee terug aan de chimichurri die daar heel vaak op tafel komt. Dit groene sausje is lekker bij praktisch ál het Zuid-Amerikaanse eten, maar ook in eigen land kun je dit goedje op heel wat manieren serveren.

Wait what?

Chimichurri, nooit van gehoord? Dit goedje valt het beste te omschrijven als een groen sausje op basis van verse kruiden (bv. bladpeterselie, oregano en bieslook), olijfolie en andere smaakmakers. De textuur doet een beetje denken aan pesto, maar de smaak is eerder fris en soms pittig.

Er zijn namelijk twee soorten chimichurri’s: een milde en een pittige variant. Dit ligt simpelweg aan het feit dat in de pittige meer Spaanse pepers worden gedaan. In Argentinië en Uruguay zul je altijd een schaaltje chimichurri bij je vlees aantreffen. Soms wordt het vlees er in gemarineerd, maar meestal is het een sausje voor erbij.

> Het recept: Zo maak je zelf chimichurri

Koken met chimichurri

Wij denken vooral: er zijn vast nog héél wat meer manieren om aan de slag te gaan met chimichurri.

1. Als dipsaus

Borreltip: snijd wat flatbread in stukken en serveer er een paar toffe dips bij, waaronder chimichurri. Lekker om er daarnaast bijvoorbeeld ook tahiniboter en baba ganoush bij te serveren.

2. Over gegrilde bloemkool

Gegrilde bloemkool – zo eentje die je in z’n geheel traag knapperig laat worden in de oven of op de barbecue – is al fenomenaal lekker van zichzelf. Maar druppel er wat chimichurri overheen en je smaakpapillen weten niet wat hen overkomt.

salade met gegrilde bloemkool en kikkererwten
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3. Chimichurri op je nacho’s

Bij homemade nacho’s uit de oven kun je lekker freestylen met de hoeveelheden kaas, zure room, gehakt en guacamole: heerlijk. Wil je ‘ns een variant op je basisrecept maken, vervang dan de guacamole door chimichurri, of serveer ze alle twee als dip, naast de nacho’s.

4. Om je zoete aardappel mee te vullen

Aardappels poffen en vullen met je favoriete ingrediënten, bestaat er iets troostender dan dat? Vul ze de volgende keer eens met chimichuri, dat kan onmogelijk misgaan. Lekker met een stukje witte vis.

5. Chimichurri door je stamppotje

We belóóóven dat een lepel chimichurri door de stamppot heen roeren een goed idee is. Serveer daar nog een stukje vlees of vis bij en je beseft meteen weer hoe eenvoudig lekker eten kan zijn.

6. Bij de barbecue

Chimichurri wordt traditioneel vaak geserveerd bij vlees. Dat maakt het een geweldige saus, maar ook een geweldig goeie marinade voor barbecuevlees. Test het eens uit bij lamsvlees, kip en vis of bij een gegrilde maïskolf.

7. In de yoghurtdressing

Ben je je good old yoghurtdressing (iets wat we zelf heerlijk vinden bij couscoussalades, quinoa, bij rijst…) een beetje zat? Roer er dan eens wat chimichurri doorheen. Daar krijgt de yoghurtsaus meteen een vrolijkere kleur van, en wordt hij qua smaak net wat spannender.

8. Op een tosti

Nog wat chimichurri over? Smeer er dan eens twee sneetjes brood mee in en maak er een lekkere tosti mee. De chimichurri bevat al veel smaak van zichzelf, waardoor je verder niet al te veel meer hoeft toe te voegen. Wij zouden het bijvoorbeeld houden op een klassieke tosti met kaas en tomaat. En chimichurri natuurlijk <3.

9. Bij je empanadas

Maak de volgende keer dat je deze empanadas met gehakt of kip bereidt meteen ook maar eens een portie chimichurri. Je zal daar geen spijt van krijgen, wedden?

empanadas
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer sauzen om van te houden

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Wat kun je allemaal doen met chimichurri?
Sluiten