Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 15 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Alles over tiramisu: het meest onweerstaanbare toetje

Tiramisu behoeft weinig introductie: over een klassieker gesproken! Wij zouden zelfs durven stellen dat ‘t zowat het meest onweerstaanbare toetje is, te danken aan die goddelijke mascarponecrème. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En hoe maak je ‘m het allerlekkerst?

Verschillende legendes

Tiramisu is een van de hoekstenen van de Italiaanse keuken en onbetwistbaar een van de meest geliefde desserts ter wereld. Tot op de dag van vandaag is de oorsprong ervan echter onzeker en verschillende Italiaanse steden claimen maar graag dat ‘ie bij hen ligt. Was het in Siena? Of toch in Treviso? Verschillende legendes doen de ronde. Feit is in ieder geval dat Ado Campeol door heel wat mensen gezien wordt als de vader van het populaire dessert.

Het verhaal gaat dat deze man per ongeluk mascarpone in plaats van room gebruikte bij de bereiding van een dessert met ijs. Dat gaf op zijn beurt inspiratie om uiteindelijk een dessert te creëren dat wij kennen als tiramisu, iets wat hij tevens later serveerde in zijn restaurant Il Beccherie in Treviso. En of dat nou de exacte oorsprong is of niet, feit is dat we dit geliefde dessert inmiddels niet meer zouden willen wegdenken uit ons leven.

tiramisu
Bron: Pexels

De basis

Nou goed: hoe ziet tiramisu er in zijn meest klassieke versie uit? In z’n puurste vorm bestaat het dessert uit eieren, mascarpone, lange vingers gedrenkt in koffie en cacaopoeder. De magie zit ‘m natuurlijk in romige, fluweelzachte mascarponecrème, die onweerstaanbaar is als ‘ie goed is gemaakt. Om dat voor elkaar te krijgen gebruik je allereerst de mooiste en meest verse mascarpone die je kunt vinden.

Daarnaast is het belangrijk om je eiwitten zo luchtig mogelijk te kloppen voordat je ze voorzichtig door de mascarpone spatelt.

Tot slot is het belangrijk om je koekjes niet té lang in de koffie te drenken, zo vermijd je dat de koffie in de mascarpone sijpelt en ‘m te lopend maakt. Wij vonden online het beste basisrecept voor tiramisu. In ‘t Italiaans natuurlijk, dus gebruik even de vertaalknop.

To amaretto or not to amaretto?

Bij het gerenommeerde Toscanini weer wel, in klassieke Italiaanse restaurants weer niet: moest er nou nog een scheutje likeur door je tiramisu of niet? Als je onze mening wil: nee. Maar goed, als jij dat wél lekker vindt: voeg dan gerust een scheutje toe.

Ook Sergio Herman doet ‘t trouwens op deze manier in zijn boek New Italian – dat zegt wat. Het is dus een kwestie van persoonlijke smaak en ook heel wat Italianen zweren erbij. Laten we het daarop houden!

Varianten op tiramisu

Inmiddels zijn er natuurlijk ook al heel wat varianten bedacht op dit iconische gerecht. Pistache, aardbei, citroen of Nutella: je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft er wel een tiramisurecept mee bedacht.

Ook wij bedachten al heel wat varianten: eentje met matcha bijvoorbeeld, of een funky exemplaar met pandan en kokos. Voor Sinterklaas is er dan weer geen twijfel mogelijk en vervangen we de lange vingers door speculaas, zie hier.

matcha tiramisu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.