Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 5 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Knoflook snijden: zo doe je dat het beste

Voor pasta aglio e olio, in de aardappelpuree of als basis voor soepen en curry’s: knoflook is een onmisbaar ingrediënt. Het snijden ervan roept bij veel mensen minder enthousiasme op, daarentegen. Voor de goede orde daarom een handleiding: hoe kun je nu het beste knoflook snijden?

Knoflook snijden: zo doe je dat het beste

Knoflook pellen

Ten eerste: hoe ontdoe je knoflooktenen nu van hun velletje? Dat gaat heel makkelijk. Leg een teen knoflook op een snijplank en neem er een groot keukenmes bij. Leg nu het lemmet (het platte snijvlak) van het mes op de knoflook en geef er een overtuigende mep met je vuist of handpalm op. De schil van de knoflook komt op deze manier los en die kun je er vervolgens moeiteloos vanaf halen.

Knoflook ragfijn snijden (in plakjes)

Veel recepten vragen om ragfijn gesneden, dunne plakjes knoflook. Ook hiervoor is een groot, vlijmscherp keukenmes je beste vriend. Leg een teen knoflook met de platte kant op een snijplank. Gebruik je ene hand om het mes vast te houden en om te snijden, gebruik de palm van je andere hand om dat bovenop het mes te leggen voor extra kracht. Werk zo van links naar rechts. Ga niet te snel te werk zodat je controle kunt uitoefenen over de dikte van je plakjes.

Geroosterde knoflooksoep
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Knoflook persen zonder knoflookpers

Vraagt een recept om geperste knoflook, maar heb je geen knoflookpers in huis? Ook met je vijzel en je stamper lukt het. Heb je die nu ook niet? Pas dan voorgaande stap toe om ragfijne plakjes te maken en werk van daaruit verder. Snijd de plakjes knoflook in de andere richting nu op dezelfde manier fijn. Werk opnieuw beheerst en van links naar rechts en gebruik steeds je niet-snijdende hand om druk uit te oefenen op het mes.

Klaar? Door het lemmet van je mes opnieuw op de knoflook te plaatsen en er met je handpalm op te meppen, gaan de stukjes nog een beetje meer ‘open’, wat het aroma ten goede komt.

Knoflook persen met een pers

Heb je wel een pers, dan heeft dat weinig uitleg nodig. Van alle manieren om knoflook te snijden, is dit natuurlijk de allermakkelijkste. En wist je trouwens dat je je tenen knoflook daar in feite niet eens voor hoeft te pellen? De schilletjes zijn te stug om door de gaatjes van de pers te komen, waardoor automatisch alleen de knoflookpulp die pers uitkomt.

En welke nou de beste knoflookpers is? Van zo’n platte garlic rocker tot zo’n rond klein bakje of de knoflook King: de keuze is reuze. Kies dan ook vooral zelf wat jij het handigst vindt, al zweren wij persoonlijk bij een scherp, klassiek exemplaar.

het ultieme knoflookbrood voor bij de borrel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.