Culy Basics: eenvoudig carrot cake recept (mét goddelijke frosting)
Carrot cake of worteltaart: sommige mensen gruwelen ervan en anderen kunnen er geen genoeg van krijgen. Wij scharen ons onder die laatste groep en we zijn er van overtuigd dat jij dat na dit carrot cake recept ook doet.
Worteltaart was tot de jaren zeventig nog helemaal niet bekend in Nederland. Het dessert waaide over vanuit Groot-Brittannië waar het sinds de Tweede Wereldoorlog vanwege de rantsoenering een heuse revival kende. De grote populariteit vond deze taart echter in Amerika waar ze verzot zijn op de cake met wortels. De Amerikanen introduceerden de welbekende frosting als extra toevoeging en maakten er een heuse klassieker van.
Carrot cake recept:
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius
- Mix in een mengkom met een mixer de wortels, kristalsuiker, lichte basterdsuiker en zout op medium snelheid zo’n 3 minuten tot het geheel vochtig is.
- Mix ondertussen de eieren en voeg druppelsgewijs de olie toe zodat er een homogene massa ontstaat.
- Voeg de homogene massa heel langzaam toe aan de wortel-/suikermix.
- Zeef de bloem, het bakpoeder, de baking soda en de kruiden en voeg al roerend toe aan het beslag.
- Spatel voorzichtig de sinaasappelzest door het beslag.
- Vet een cakevorm van 28 x 12 x 8 centimeter in met roomboter. Bedek het laagje boter met wat bloem zodat het hele blik bekleed is. Klop het overtollige bloem uit het blik.
- Schenk voorzichtig het beslag tot de helft in het blik.
- Bak de cake in zo’n 65 minuten gaar. Prik met een houten stokje in de cake om te controleren of de cake gaar is. Komt het stokje droog uit de cake? Dan is ‘ie gaar en mag de worteltaart uit de oven.
- Laat de cake in het blik helemaal afkoelen voor het mooiste resultaat.
- Mix voor de frosting alle ingrediënten door elkaar heen met een mixer (of garde) op hoge snelheid.
- Bestrijk de afgekoelde cake met de frosting.
- Hak de pecannoten grof en strooi over de frosting heen.
Meer bakken?
- Makkelijke citroencake met maanzaad en glazuur
- Makkelijke koekjes met Maltesers
- Victoria sponge cake (luchtige aardbeientaart met room)