Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 3 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Gateau au yaourt: de Franse cake die elke Franse kleuter kan maken – en jij dus ook

Horen we ouders in Nederland vaak steen en been klagen over hoe slecht hun kroost eet – in Frankrijk is dat wel anders. En dat is niet vanzelf gegaan. Zo hoort het maken van een cake steevast bij de Franse opvoeding. Hoog tijd om deze gateau au yaourt ook zelf eens uit te proberen.

Of beter nog: te laten produceren door de dichtstbijzijnde kleuter, als het even kan.

Gateau au yaourt: de Franse cake die elke Franse kleuter kan maken – en jij dus ook

Er zijn boeken over geschreven en podcasts over volgepraat. Waar Franse kinderen 3 gangen lang met veel plezier en zonder enige moeite aan tafel blijven zitten, zitten veel Nederlandse ouders met de handen – en vaak ook met de groenten – in het haar na het uitserveren van slechts een hoofdgerecht.

Culinaire opvoeding

Uiteraard is ook hier onderzoek naar gedaan en lazen we onder meer in het vermakelijke boek getiteld Franse kinderen gooien niet met eten – goede kraamcadeautip trouwens – dat dit fenomeen meerdere oorzaken kent. Maar de belangrijkste is de Franse cultuur waarbij goed eten heilig is; op de basisschool wordt bijvoorbeeld dagelijks een viergangen-lunch voorgeschoteld.

Taarten bakken

Wat blijkt ook: elk Frans kind leert op school of thuis een taart bakken. En dan hebben we het niet over unicorn cupcakes met glitters, maar over een verfijnde citroencake op basis van yoghurt. En dat pakken de Fransen slim aan: door een beker yoghurt van 125 ml als maatbeker voor de overige ingrediënten aan te houden, leert het kind meteen over verhoudingen, hoeveelheden en smaak.

franse taart
Bron: Unsplash

Een kind kan de was doen – en een taart bakken

De smaakvolle cake bestaat uit slechts 6 ingrediënten en je hebt er maar 1 grote kom voor nodig. Uiteraard komt het verder allemaal niet zo nauw, dus mocht er met iets te veel enthousiasme gewerkt worden, dan maakt die ene gram of druppel buiten de kom geen enkel verschil. Nieuwsgierig geworden? Het recept voor deze makkelijke taart vind je hier.

Meer makkelijks om te bakken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.