Oud brood over? 9 verrassende recepten die je écht wil proberen
Heb je oud brood over? Weggooien is zonde. Zéker als je weet hoeveel lekkere recepten met oud brood er bestaan. Of het nu knapperige croutons zijn voor bij je salade, een frisse fattoush of een zoete broodpudding voor bij de koffie: met een paar simpele ingrediënten tover je dat vergeten brood om tot een smaakvol gerecht.
In dit artikel vind je 9 makkelijke recepten met oud brood die niet alleen lekker zijn, maar ook perfect om voedselverspilling tegen te gaan.
Echt, deze leftovers wil je niet missen!
Gooi oud brood nóóit weg: zo maak je het weer knapperig en zacht in de oven
9 verrassende recepten met oud brood
1. Pan con tomate met ansjovis
Oud brood krijgt met pan con tomate en ansjovis een tweede leven. Het krokante brood zuigt de tomatensmaak op en wordt met dat zoute visje en een plakje boter een verrassende lunch. Zo maak je van restjes iets om écht naar uit te kijken.
> Naar het recept: pan con tomate met ansjovis
2. Panzanella met honing-saffraantomaten
Deze panzanella – geïnspireerd door Ottolenghi – gebruikt oud brood als smaakvolle basis. Fris, vol kleur en makkelijk te maken, zo geef je restjes brood een heerlijke tweede kans.
> Naar het recept: panzanella met honing-saffraantomaten
3. Fattoush salade met spicy vis
Heb je oud platbrood (flatbread) over? Maak er een frisse fattoush salade van met krokante stukjes brood en serveer het naast vis met een spicy kruidenkorstje. Zo krijg je een smaakvol Midden-Oosters gerecht waar je elke keer weer zin in hebt.
> Naar het recept: fattoush salade met spicy vis
4. Broodpudding van overgebleven brood
Als je aan recepten met oud brood denkt, mag een ouderwetse broodpudding niet ontbreken. Met oud brood maak je deze no-waste broodpudding van chef Estée Strooker. Vol smaak, makkelijk te maken en de perfecte manier om restjes om te toveren tot iets lekkers.
> Naar het recept: broodpudding van overgebleven brood
5. Strata: het hartige broertje van broodpudding
Oud brood en groenten? Maak er een strata van, een hartige broodpudding met eindeloze variaties. Ook Ottolenghi is fan, dus lekker is het sowieso. Een perfecte manier om restjes om te toveren tot een smaakvol gerecht.
> Naar het artikel: alles over strata
6. Torrija (fantastische Spaanse wentelteefjes)
Oud briochebrood krijgt een tweede leven als torrija, de Spaanse wentelteefjes met een krokante, gekaramelliseerde korst. We maken ze extra speciaal met kokosroom en amandelkrokant. Lekker voor brunch of als zoet dessert.
> Naar het recept: Torrija
7. Bruschetta met haring
Haring is zo’n typisch Hollands visje waar je van moet houden. Op deze bruschetta met gepofte zoete kerstomaatjes en ricotta smaakt ‘ie zelfs voor twijfelaars onweerstaanbaar. Perfect voor een borrel waarbij je iets bijzonders op tafel wilt zetten zonder gedoe.
> Naar het recept: bruschetta met haring
8. Pappa al pomodoro
Een klassieke Italiaanse tomaten-broodsoep uit Italië: Pappa al Pomodoro is lekker low budget, maar smaakt – zoals we dat gewend zijn van de Italianen – als een sterrenmaal. Je kunt er zo een hele (middelgrote) ciabatta of stokbrood in kwijt, dus tel uit je winst.
> Naar het recept: Pappa al Pomodoro
9. Franse uiensoep met 5 soorten uien
Oud brood krijgt een tweede leven in deze Franse uiensoep met maar liefst vijf soorten uien. De soep wordt lekker rijk en kruidig, en met het brood als krokante topping is het comfortfood waar je elke keer weer blij van wordt. Misschien wel één van de beste recepten met oud brood als je het ons vraagt.
> Naar het recept: Franse uiensoep met 5 soorten uien
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F09%2FPan_con_tomate_met_ansjovi_wist_3.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2FPanzanella-honing-saffraantomaatjes.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F09%2F5_vis_met_een_spicy_kruidenkorstje.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2FBroodpudding-Estee-Strooker-Fotograaf-Britt-Roelse-1.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F10%2Fpexels-photo-5530369-e1634569822313.jpeg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F02%2Ftorrija_liggend.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fharing-bruschetta.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F09%2Fpappa_al_pomodoro_liggend.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F12%2F14_franse-uiensoep.jpg)