Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 23 jun 2025
Leestijd: 2 minuten

Bruschetta met haring, gepofte tomaat en ricotta (want de nieuwe haring is er weer!)

Haring van de staart happen: de een is er dol op, de ander gruwelt ervan. Maar krijg je dit gezonde Hollandse visje in een restaurant op je bord, dan vindt (bijna) iedereen het ineens ontzettend lekker. Dat geldt ook voor deze bruschetta met haring, gepofte zoete kerstomaatjes en ricotta, die je makkelijk thuis op tafel zet bij de borrel.

De nieuwe haring van 2025 is er weer

Tijd voor een haringparty! Want de Hollandse nieuwe is er weer en volgens Culy’s Melvin is ‘ie dit jaar nóg vetter en lekkerder dan voorheen.

Fish Tales rapporteert dat die vetten ontzettend goed voor je zijn: haring zit boordevol onverzadigde vetzuren, die het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Ook krijg je met je portie haring veel eiwit, vitamines en mineralen (calcium, kalium en fosfor) binnen.

Én, omdat haring duurzaam gevangen wordt en er miljoenen van rondzwemmen, staan ze op de groene lijst van de VISwijzer.

Weg van de haringkar

Haring is dus een behoorlijk tof visje, alleen heeft ‘ie z’n imago niet echt mee. Bij de gemiddelde haringkraam (waar er in Nederland 4.231 van zijn!) staan er vooral 50-plussers haring te happen. Terwijl ‘ie zo verdomd lekker is: de meeste toprestaurants serveren in het seizoen verrukkelijke, creatieve gerechten met haring, van sushi met haring tot aan ceviche.

De Culy-oproep: zet ‘m ook eens zelf op tafel in een moderne jas: Fish Tales helpt je alvast een handje. T/m september liggen er Hollandse Nieuwe van Fish Tales met zuur van Kesbeke in de winkel. Én wij mogen alvast dit recept voor bruschetta met haring met je delen, ontwikkeld door Sepp van Twisted Chef.

5 dingen die je nog niet wist over nieuwe haring – ofwel de Hollandse Nieuwe

Bruschetta met haring / hollandse nieuwe haring recept
Fish Tales

Recept: bruschetta met haring, gepofte tomaat en ricotta

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de tomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie en leg de halve bol knoflook erbij, in z’n geheel. Zet in de oven voor ongeveer 25 minuten, tot de tomaatjes beginnen te blakeren en de knoflook zacht is.
  2. Laat alles even afkoelen. Knijp de zachte knoflooktenen uit hun schil en meng ze door de gepofte tomaatjes. Scheur er wat verse basilicumblaadjes door. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Rooster de plakken stokbrood ±5 minuten in de oven tot ze mooi krokant zijn.
  4. Smeer op elke bruschetta een royale lepel ricotta. Lepel de tomaatjes eroverheen. Leg tot slot een stuk haring erop.

De smaak te pakken? Meer recepten met Hollandse nieuwe:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.