Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 21 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over strata: het hartige broertje van broodpudding

Ooit al gehoord van strata? Deze hartige broodpudding kent duizenden varianten én leent zich goed voor het opmaken van restjes brood en groenten. Bovendien is ‘t een geliefd gerecht uit Ottolenghi’s repertoire. Dan kán het niet anders dan lekker zijn, weet je dus al.

Maar wat is het precies?

Koken met restjes: zo maak je de lekkerste broodpudding

Strata: het hartige broertje van broodpudding

Strata is een ovenschotel met brood, eieren en melk als hoofdingrediënten. Net als bij broodpudding laat je het brood weken in een melk-eimengsel. Hiervan wordt het brood zacht en zal het – als het eenmaal gebakken is – transformeren tot een puddingachtige textuur.

In tegenstelling tot broodpudding wordt strata op smaak gebracht met hartige specerijen. Zout en peper zijn hier vanzelfsprekend, maar ook specerijen als mosterdpoeder, nootmuskaat, gerookte paprika of chili kunnen worden ingezet (en vergeet de knoflook niet!). Strata is in de VS populair als brunchgerecht, maar leent zich in feite net zo goed voor een makkelijk avondmaal.

Culy Homemade: broodpudding van croissants – Culy.nl

Ideaal om restjes op te maken

Als je eenmaal het basisprincipe kent (en beseft hoe makkelijk ‘t is!), kun je uit je dak gaan met het bedenken van je eigen varianten. Eigenlijk kun je vooral heel goed ingrediënten uit je koelkast opmaken door ze te verstoppen tussen het brood-melk-eimengsel, net als je bij een quiche zou doen.

Klassieke combinaties zijn bijvoorbeeld spinazie-kaas, of basilicum-courgettte-parmezaan of bacon-cheddar. Maar denk ook ‘ns aan andere groenten als boerenkool, (zoete) aardappel, broccoli, paddenstoelen of bloemkool. Los van bacon kun je er natuurlijk ook andere restjes vlees mee opmaken: ook stukjes worst of een restje kip lijkt ons heerlijk.

Ottolenghi heeft dan weer een versie bedacht met pesto van boerenkool, gruyère en mosterd, die ook in zijn nieuwe boek Shelf Love staat. Die tipt hij als ‘geweldig gerecht als je last minute nog niet weet wat je met kerst op tafel moet zetten’. Wij slaan ‘m alvast op voor de feestdagen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.