Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 13 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: oranjevla (sinaasappelvla) zelf maken

Rondom Koningsdag, het EK en het WK lag ‘ie altijd in de supermarkt: oranjevla. Voor wie ‘m niet kent: deze cultfavoriet is in feite sinaasappelvla – maar dan wel eentje waar we het stiekem het hele jaar zin in hebben. Gelukkig kan dat nu, want zelf maken blijkt hartstikke makkelijk!

Ken je ‘m nog van vroeger? Culy’s Melvin en Ogechi konden er niet vanaf blijven en keken er ieder jaar weer naar uit. Oranjevla is nog wel verkrijgbaar, maar alleen in een luchtige variant. En ook niet wijdverbreid. Daarom vonden we het een goed idee om deze sinaasappelvla maar eens zelf te maken.

Dat bleek een uitdaging. Want we waren niet op zoek naar een sinaasappelsmaak, maar naar dé sinaasappelsmaak zoals die van de befaamde oranjevla die we hierboven beschreven. We namen de proef op de som en hebben ondertussen dus heel wat sinaasappelextracten en siropen geprobeerd. Uiteindelijk hebben we een goedje dat niet alleen in de buurt komt, maar echt exact hetzelfde smaakt als de vla waar we allemaal zo dol op zijn. Het geheim? Het sinaasextract van Joja. Friszoet, met een heerlijke sinaasappelsmaak, we are obsessed!

Oranjevla / Sinaasappelvla
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je zelf oranjevla (sinaasappelvla)

  1. Verhit de volle melk in een grote pan op het vuur.
  2. Voeg ondertussen het custardpoeder samen met de suiker toe aan een kommetje. Doe er 5 eetlepels warme melk bij en roer tot een glad geheel.
  3. Voeg het custardmengsel daarna toe aan de warme melk samen met het sinaasappelextract. Roer goed, zo voorkom je klontjes.
  4. Breng de oranjevla aan de kook en laat 5 minuten indikken. Haal de vla daarna van het vuur en laat afkoelen.
  5. Giet de oranjevla een grote kom of fles en bewaar 4 tot 6 dagen in de koelkast.
Oranjevla / Sinaasappelvla
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer recepten met een feestelijk en oranje tintje:

@culynl

Dit is de allerlekkerste vla van Nederland! #koningsdag #toetje

♬ Friendly Pressure (Into The Sunshine Mix) – Sunship & Jhelisa

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.