Pip Minkels
Pip Minkels Culinair nieuws 23 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Alles over kweekvlees: wat is het precies (en wat is het verschil met 3D geprint vlees?)

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: vorige week werd het eerste stukje kweekvlees binnen de Europese Unie geproefd. Een écht stukje vlees waar geen slacht aan te pas komt. Maar wat is kweekvlees dan eigenlijk precies – en waarom is het anders dan 3D-geprint vlees?

Kweekvlees proeverij

Mensen worden steeds bewuster van de keuzes die ze maken in de supermarkt en de vraag naar duurzamere opties voor producten als zuivel en vlees neemt dus toe. Gelukkig wordt er momenteel veel vooruitgang geboekt als het gaat om alternatieven voor vlees.

Vorige week mocht in Nederland een klein gezelschap voor het eerst een stukje kweekvlees proeven. Dit vlees wordt gekweekt in een laboratorium. Het is een manier van kweken waarbij dierlijke stamcellen worden gebruikt, maar deze worden ontwikkeld buiten het lichaam van een dier. Er hoeven dus geen dieren voor geslacht te worden, maar het is wél echt vlees. Klinkt interessant, toch?

Plantaardige Biefstuk Bali bij Loetje
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

3D-geprint vlees

Dat er steeds meer diervriendelijke opties voor vlees worden bedacht, is niets nieuws. Culy ging eerder al de plantaardige biefstuk van Loetje proeven. Deze wordt gemaakt in een 3D printer (!) door een vleesvervangend aspect (hier soja en kikkererwten) te mengen met kokosvet en bietensap.

Het verschil met kweekvlees is dat een stukje vlees uit een 3D-printer geheel vegan is; kweekvlees is dat niet, omdat het wel dierlijke cellen bevat. Vlees uit een 3D-printer is dus een plantaardig alternatief voor vlees. En hoewel er voor kweekvlees geen dieren worden geslacht, is dat wél echt vlees.

kweekvlees
Bron: Unsplash

Kweekvlees in de supermarkt

Toch moeten we nog even wachten voordat we dit kweekvlees zelf in de supermarkt kunnen kopen. Naar verwachting gaat het namelijk nog zo’n tien jaar duren tot dit product in Nederland de schappen ligt.

Voor het verkopen van kweekvlees in Europa is eerst toestemming nodig van alle lidstaten van de Europese Unie, omdat het een compleet nieuwe manier van voedsel ontwikkelen is. En dit gaat misschien nog lastig worden: Italië bracht namelijk vorig jaar al een verbod op kweekvlees uit.

In landen als Israël en Singapore is kweekvlees wel al in de winkels te verkrijgen. Ben je dus écht benieuwd naar dit stukje vlees, dan zul je het helaas voorlopig nog wat verder van huis moeten zoeken.

Meer culinair nieuws?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.