Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 5 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Basterdsuiker: wat doet het voor je baksels en maakt het uit welke kleur je gebruikt?

Ongetwijfeld een afvraagmoment wanneer je gaat bakken, een recept leest en je voorraadkast checkt. Witte, lichtbruine of donkerbruine basterdsuiker: maakt het nou écht uit welke kleur basterdsuiker je gebruikt of kun je ‘m sowieso inwisselen voor bijvoorbeeld kristalsuiker (en andersom)?

Witte basterdsuiker

Om de vraag goed te kunnen beantwoorden, gaan we even terug naar de basis. Want wat is basterdsuiker precies? Om te beginnen: een typisch Nederlands product mét een beschermde EU-status.

Witte basterdsuiker wordt gemaakt van fijne suiker, waar invertsuikerstroop aan wordt toegevoegd. Dat is een lichte suikersiroop die de suiker wat vochtiger maakt maar niet doet veranderen van kleur.

Bron: Angele J via Pexels

Bruine basterdsuiker

Door naar lichte en donkere basterdsuiker. Wanneer je het proeft, merk je duidelijk verschil. Hoe donkerder de suiker, hoe voller en ietwat gebrander qua smaak.

De reden? De toevoeging van melasse (een donkere stroop die een bijproduct is van de suikerproductie) en/of karamel. De donkere versie bevat hier meer van, wat de diepere karamelsmaak én de kleur verklaart.

Effect in baksels

Elke suiker heeft z’n eigenschappen. Feitelijk kun je suikers inwisselen, maar verwacht wel een ander resultaat bij je baksel. Zo is elke basterdsuiker wat vochtiger dan kristalsuiker en lost het sneller op dan kristalsuiker. Het is daarmee bijvoorbeeld perfect voor chewy koekjes. Kristalsuiker maak je baksel dan ook een stuk knapperiger.

Donkere basterdsuiker voegt ook een karamelsmaak toe aan je baksels (erg lekker voor bijvoorbeeld karamelsaus voor in de sticky toffee cake of speculaas), maar ook aan een hartige stoof zoals zoervleisj, iets dat witte basterdsuiker niet doet. Maar denk ook aan de kleur: wil je bijvoorbeeld een lichte cake maken of een spierwitte pavlova, vergeet dan de bruine suikers.

Basterdsuiker vervangen

Echt geen zin in een sprintje richting de supermarkt? Misschien heb je wél fijne suiker in huis. Nog steeds niet hetzelfde, maar het lost wel sneller op dan kristalsuiker. Genoeg tijd over in je bakplanning? Dan kun je ook zelf aan de slag met dit basterdsuiker recept van Laura’s Bakery.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.