Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel België 25 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Culy at bij Le Pristine*: het nieuwste restaurant van Sergio Herman

Le Pristine* is Sergio Hermans jongste zaak. Het restaurant, gevestigd in de Antwerpse modebuurt, verwierf na amper een halfjaar al zijn eerste ster. Toen we de kans kregen om zelf mee te maken hoe zo’n eetervaring eruit ziet, twijfelden we geen seconde. Natúúrlijk willen we jullie het verslag niet besparen.

Le Pristine Antwerpen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Martini Spritzante X Sergio Herman

De reden van ons bezoek heeft alles te maken met de nieuwste Martini. Voor hun nieuwe Spritzante klopten de Martini-makers namelijk aan bij Sergio. Want wie anders heeft er kennis van wat lekker is als het aankomt op Italiaanse smaken? Juist ja: de man die binnen no-time een ster verwierf met zijn Italiaanse restaurant.

Het resultaat van deze samenwerking is een geweldig lekkere ready-to-serve cocktail. Het betreft een bruisend drankje dat je met een gerust hart aan al je gasten kunt inschenken. Geen ingewikkeld gedoe met cocktails shaken: gewoon één lekkere spritz, zo uit de fles. Met tonen van grapefruit, basilicum en vanille noemt Sergio het – wij citeren – “fucking lekker”. Wij geven hem geen ongelijk…

Martini Spritzante bij Le Pristine
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Le Pristine: modern Italian cuisine

Voor de lancering van de Martini Spritzante mogen we bovendien ook eten bij Le Pristine. Bij sommige restaurants – hoe goed ze ook zijn – moet je even zoeken naar een haakje dat de gerechten met elkaar verbindt. Bij Le Pristine is dat bindmiddel heel duidelijk: de Italiaanse keuken, door de ogen van Sergio welteverstaan. Tradities enerzijds, Sergio’s hedendaagse blik erop anderzijds. Precies dat maakt Le Pristine een even uniek als briljant concept.

Dat merk je trouwens ook zonder dat je de gerechten proeft: de klasse die in de zaak hangt alleen al is ongekend. Hoge muren, funky lichtprojecties op het plafond, een gigantische betonnen wenteltrap waar je bovenaan neerkijkt over de zaak, prachtige lichtconstructies, overal moderne kunst (we zijn verliefd op een sculptuur dat het midden houdt tussen een discobol en een gigantische paddenstoel), stijlvol tafellinnen, Sergio’s prachtige borden… Alles klopt.

Le Pristine Antwerpen
Bron: © Chantal Arnts

Van pizzetta tot osso bucco

Het menu dat we voorgeschoteld krijgen, wijkt voor de gelegenheid een klein beetje af van het reguliere menu. Toch leunt het er sterk tegenaan, ga je zelf bij Le Pristine eten dan kun je gelijkaardige gerechten verwachten. We beginnen de avond bijvoorbeeld met een pizzetta Arrabiata. Met toppings als tomaatjes, Italiaanse peper en mozzarella lijkt dit een ogenschijnlijk eenvoudig gerecht maar vergis je niet: het vakmanschap druipt ervan af. Het deeg perfect knapperig, de spice goed gedoseerd, de scherpte van de Griekse basilicum… We liggen nú al aan Sergio’s voeten.

Culy ontdekt Le Pristine (Antwerpen)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ook de oester die de pizzetta begeleidt is een klein kunstwerk. Dat komt niet alleen door de oogstrelende toppings (ceviche van citroenverbena), maar vooral ook door de oester zelf. Die is namelijk buitengewoon vlezig, zo hebben we oesters nog niet vaak gehad. Daarin zitten Sergio’s roots natuurlijk voor een deel in vervlochten: als Zeelander weet hij als geen ander waar je moet zijn voor het lekkerste uit de zee.

Culy ontdekt Le Pristine (Antwerpen)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ook bij de mosselen merken we diezelfde kwaliteit trouwens op: vlezig, groot en krankzinnig vers. Het sausje dat Sergio bij de mosselen serveert, zorgt op zijn beurt voor de nodige explosies in ons brein, precies zoals we ‘t graag hebben. Het betreft een soort schuim met frisse drupjes groene olie, parmezaan, limoenrasp, basilicum en ‘nduja. Willen wij onze mosselen óóit nog anders? Het antwoord is nee.

Culy ontdekt Le Pristine (Antwerpen)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ook goed om te weten: de gerechten bij Le Pristine zijn bedoeld om te delen. Zo halveren we op een gegeven moment een gevulde tomaat die in het midden van de tafel staat. Die blijkt binnenin gevuld te zijn met stukjes tomaat, olijven en zongedroogde tomaat.

Schik dat op een bedje van Burrata en je imponeert de hele tafel, wist Sergio blijkbaar donders goed. Wij zien het inmiddels als een schoolvoorbeeld van een typisch Le Pristine gerecht: in feite een bekend Italiaans gerecht (caprese), maar onderworpen aan Sergio Hermans magie krijgt het een verheven status.

Culy ontdekt Le Pristine (Antwerpen)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Het personeel blijft ons maar verwennen met de Italiaanse meesterwerkjes van de chef. Zo krijgen we op een gegeven moment cannelloni gevuld met king crab, omringd met schuim van champagne. Alweer verwonderen we ons over het feit dat Sergio zich die Italiaanse kooktechnieken zó goed meester heeft gemaakt (je zou bijna vergeten dat hij ook nog van zoveel andere culinaire markten thuis is!).

De verse pasta heeft de perfecte dikte, de stukjes king crab zijn de ideale vulling en het sausje eromheen is volromig en verslavend. De Griekse basilicum – een vaker terugkerende garnering bij Le Pristine – zorgt alweer voor een interessante, scherpe smaak.

Culy ontdekt Le Pristine (Antwerpen)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dat maakt dat we aanbeland zijn bij het hoofdgerecht: osso bucco. Anders dan bij klassieke recepten wordt die hier geserveerd op stracciatella: die kaas die tussen mozzarella en Burrata inzit. Het is een twist die we dankbaar tot op de laatste hap oplepelen, net als het beenmerg dat we met een klein lepeltje uit het bot horen te halen. Jongens, wat is dit lekker.

Culy ontdekt Le Pristine (Antwerpen)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De beste dame blanche van ons leven

En dan zijn er nog twee desserts. Waar het eerste ons omver blaast in presentatie en combinatie (gevulde grapefruit met koffiecrème en de Spritzante), maakt het ander juist indruk door zijn simpliciteit. Het betreft namelijk een Dame Blanche à la Pristine. In theorie eenvoudigweg vanille-ijs met chocoladesaus, in de praktijk één van de meest vernuftige dingen die we de laatste tijd hebben gegeten.

Zit dat ‘m in de gesuikerde pistachenoten (hier komt Italië weer om de hoek kijken!), die zorgen voor de crunch? Zit dat ‘m in de flinterdunne boterkoekjes die als bloemblaadjes geserveerd zitten rond het ijs? Of zit ‘m dat in de gelato zelf, die bol staat van de verse vanillezaadjes? We kunnen er moeilijk de vinger opleggen, maar één ding is zeker: als je een Dame Blanche omhoogtilt naar een sterrenniveau, dan ben je ‘n chef met een hoofdletter C.

Culy ontdekt Le Pristine (Antwerpen)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Culy ontdekt Le Pristine (Antwerpen)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden Le Pristine

Le Pristine*

Lange Gasthuisstraat 13

2000 Antwerpen, België

Le Pristine is geopend van dinsdag tot zaterdag voor lunch en diner. Check de website voor meer info en om te reserveren. 

Vanaf eind oktober is Martini Spritzante exclusief en in een gelimiteerde oplage te koop bij Jumbo en Delhaize. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.