Redactie
Redactie Inspiratie 26 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Alles over Dutch ovens: gietijzeren pannen voor het leven

De triomf in de keuken van menig foodie: een gietijzeren pan van Le Creuset. Er zijn tegenwoordig ook andere merken die deze prachtige pannen maken, in het buitenland ook wel Dutch ovens genoemd. Maar, waarom zou je hierin investeren? Wij zochten het voor je uit.

Een Dutch oven is een pan met een dikke wand, gemaakt van gietijzer, en vaak geëmailleerd of afgewerkt met keramiek. De deksel van deze pan sluit erg goed en zorgt ervoor dat er geen lucht bijkomt. Wij noemen deze pan ook wel een braadpan.

Traditioneel wordt deze pan alleen gebruikt voor het braden van vlees, maar hij leent zich ook goed voor het maken van stoofschotels, soepen, ovengerechten het koken van pasta, het maken van jus… wat niet, eigenlijk?

Leuk weetje: dit model werd voor het eerst door het merk BK Cookware geïntroduceerd in 1891. Le Creuset begon ermee in 1925.

kamper emailleer fabriekB

Modellen

Er zijn verschillende soorten modellen van deze pan, die inmiddels over de hele wereld gebruikt worden. Zo heb je bijvoorbeeld de camping variant, die een potjie heet (op pootjes), en de bedourie, die veel in Afrika wordt gebruikt op open vuur.

Bron: Flickr

Le Creuset

De meest gebruikte braadpan tegenwoordig is die van Le Creuset. Goedkoop zijn ze niet, maar deze pan lijkt wel voor eeuwig mee te gaan. Wij gebruiken onze grote braadpan voor allerlei soorten gerechten, en een fijn detail: je kunt je gerecht erin tevens afmaken in de oven.

Oja: en ze zijn vaatwasmachinebestendig. Een gemiddelde Le Creuset-pan van 27 centimeter kost weliswaar €209,-, maar dit bedrage uitgeven is het absoluut waard!

13_0657709007300000_pro_flt_frt_01_1108_1528_447892

 

Wat kun je maken in een braadpan?

Braadpannen zijn multifunctioneel. Zoals gezegd werd hij vroeger vooral gebruikt voor het braden van vlees en slow cooked stoofschotels. Maar de pan leent zich voor veel meer: probeer bijvoorbeeld eens deze coq au vin te maken in de pan, of soep, of heerlijke gehaktballetjes in tomatensaus. Succes gegarandeerd. Eet smakelijk!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.