Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 19 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Hot in LA: Mr Charlie’s – de vegan versie van McDonald’s

There’s a new kid in town, ver weg dan wel, maar niet minder baanbrekend. Mr Charlie’s is de vegan versie van McDonald’s en dat nemen ze nogal letterlijk. Geen Happy Meal maar een Frowny Meal en geen McChicken maar de Not A Chicken Sandwich. Culy zocht de in’s en outs van dit nieuwe fastfood restaurant haarfijn voor je uit. Want een merk dat zichzelf tentoonstelt als “een tentoonstelling van planten,” dat belooft wat.

Vegan McDonald’s done well

Wanneer je zegt dat je de vegan McDonald’s bent, moet je dat ook wel zíjn. En dat heeft Mr Charlie’s goed begrepen.

Het begint al met de kleuren rood en geel die overal aanwezig zijn. De grote gele M heeft daarentegen wel plaatsgemaakt voor een ander logo: het glimlachje van de Happy Meal maar dan upside down en ook de grote vriendelijke reus Ronald McDonald is nog steeds aanwezig gelukkig. Wel in een iets minder (kind)vriendelijke hoedanigheid.

Vegan junkfood, de nieuwe norm

Anno 2022 kan het ook niet anders dan dat vegan fastfood bijna de nieuwe norm wordt. De euroknallers vliegen over de toonbanken, maar echt verantwoord? We weten natuurlijk allemaal dat dat ‘t niet per sé is.

Mr Charlie’s biedt daarom een bewuster alternatief voor onze cravings. Het bedrijf presenteert zichzelf als “An Exhibition of Plants”, met niets anders op de menukaart dan plantaardige producten. De burgers van Impossible Foods, vegan kazen, plant-based broodjes en kip (die – staat er nadrukkelijk bij – smaakt als kip).

Misschien wel de grootste verandering is dat waar Maccy D het soms nog gemunt heeft op kinderen, Mr Charlie’s dat niet nodig vindt. De Happy Meal heet dan ook geen Happy Meal maar de Frowny Meal en verwacht er zeker geen speelgoed bij.

Happy fast-food keten

Eigenaar Charlie Kim (dat verklaart de naam Mr Charlie’s) wilde een restaurant openen dat plant-based varianten van de bekende fastfood items aanbood. En zo geschiedde. Na zijn studie aan de UCLA werkte Charlie een aantal jaar in het Koreaanse restaurant van zijn familie, Aria.

Op het moment dat hij de gedachte had om zelf een nieuwe toko te openen, kreeg zijn vrouw een baby en richtten de twee hun leven helemaal plant-based in. Toen Kim een tijd later toch weer het idee kreeg een restaurant te openen, was één en één gauw twee. Zijn missie om lekker eten te combineren met goed welzijn voor dier, mens en de wereld komt samen in Mr Charlie’s. 

Net als McDonald’s

Mr Charlie’s is nu een aantal maanden open en erg hip onder de Tiktokkers, Instagrammers en celebs. Het is nog een beetje zien en gezien worden. De formule van Charlie Kim is goed en krijgt van de Amerikanen veel lof, maar verder kan Kim rekenen op aardig wat kritiek. Zo zijn de prijzen (17 dollar voor een Frowny meal) alleen oké in LA, maar zou Kim verder ‘maar een bord voor z’n kop hebben.’

Maar gelukkig, zoals een van de recensies luidt: “As for the food, yes the burgers looked just like McDonald’s. No veg, just two slices of pickles and a small amount of onions (albeit, these were fresh, not dehydrated).” Fijn, sommige dingen veranderen gelukkig nooit! Ook menen mensen dat de smaak van Mr Charlie’s niet te onderscheiden is van die van de grote gele M die we kennen.

Mocht je in LA zijn, kun je Mr Charlie’s bezoeken aan de 612 North La Brea Avenue en je eigen Frowny Meal scoren.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.