Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 15 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Trend: vegan vis (maar wat is het eigenlijk?)

Als 2020 het jaar wordt van de waardige vleesvervangers (zoals we eerder voorspelden in ons trendrapport), dan pleit dat voor creatieve alternatieven voor vlees en vis. Aan plantaardige rookworst, kipstuckjes en vega gehaktballetjes in ieder geval geen gebrek, maar hoe zit dat met vegan vis?

Naar verluidt zou vegan vis in 2020 meer en meer op de kaart worden gezet. Ben je nieuwsgierig naar deze trend? Lees even mee.

Waar wordt vegan vis van gemaakt?

Één van de pioniers in het produceren van vegan vis is de Nederlandse Vegan Junkfood Bar (hun vegan sashimi  – maar ook vegan calamari en vegan shrimps – zijn inmiddels trouwens zo populair dat ze sinds kort ook worden verkocht in de UK). De makers gaven eerder al prijs dat de vegan vis het resultaat is van water, tapiocazetmeel en zeewier.

Daarnaast zijn er ook andere producenten van vegan vis die logischerwijs met een (iets) andere ingrediëntenlijst werken. Zo analyseert de Youtuber Emmy Made in Japan in een video de ingrediëntenlijst van vegan vis uit de supermarkt en stelt ze vast dat er naast zeewier en water ook soja(bonen) en paddenstoelen gebruikt worden.

Dat laatste matcht dan weer met de Belgische plant based chef Pieter-Jan Lint die voor zijn ‘ceci n’est pas une coquille‘ ook gebruik maakt van paddenstoelen.

Hoe smaakt het en wat kan je ermee doen?

Alles goed en wel: de hamvraag blijft natuurlijk wat je kunt verwachten van de smaak van vegan vis.

Eerder proefden wij de vegan sashimi en calamari van de Vegan Junkfood Bar en tot onze verrassing leunden zowel smaak als textuur erg dicht tegen die van echte vis aan. Al moeten we er misschien wel bijvertellen dat de (bij sushi-geassocieerde) sojasaus en het gefrituurde deegkorstje rond de calamari waarschijnlijk al een groot deel van de smaakbeleving voor zich namen.

Ook Emmy Made in Japan is enthousiast na haar smaaktest: “De zachte textuur van vis wordt mooi nagebootst, en zeewiervellen blijken een prima manier om het knapperige van een vissenhuid na te bootsen. Het is en blijft wel een plantaardig alternatief, waardoor het nooit écht zo lekker zal zijn als echte vis. Al komt het wél dicht in de buurt!”.

Waar kan je vegan vis kopen?

Momenteel is het aanbod van vegan vis – in vergelijking met vegan vlees – nog behoorlijk beperkt. Het meeste kans maak je door in de (grotere) Aziatische supermarkt een kijkje te nemen op de diepvriesafdeling.

Zo spotten we laatst deze vegan shrimps bij Dun Yong in Amsterdam en kan je bij Sun Wah in Antwerpen onder meer vegetarische zeeoor kopen. Daarnaast bracht ook SoFine een vegan zalmfilet op de markt, te koop bij Jumbo en Vomar.

Tot slot: woon je in Amsterdam of Rotterdam? Breng dan een bezoekje aan de Vegan Junkfood Bar (wiens vis tevens ook bij de Jumbo Foodmarkt in Groningen te koop is). Daarnaast heeft ook The Dutch Weed Burger een soort plantaardige kibbeling (op basis van zeewier) op de kaart.

Meer over de veganistische keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.