Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 29 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Mosselen koken in bier: een match made in heaven die je wilt proeven

Mosselen en wijn zijn een voortreffelijke combinatie, dat wisten we. Maar wist je dat mosselen en bier elkaar ook erg leuk vinden? Leuk is eigenlijk een understatement. Het is een match made in heaven die je absoluut een keer moet proeven. De ziltige (lichtzoute), subtiele smaak van mosselen combineert goed met het bittertje van een biertje. De smaken vullen elkaar perfect aan.

Mosselen koken in bier

PS: een koud biertje bij de mosselen is ook een heel goed idee.

In Belgisch bier

Belgisch bier en mosselen is de meest voorkomende match. In België worden immers ook veel van deze schelpdieren gevangen en gegeten. Eigenlijk is deze combinatie dus wel logisch. Ooit at deze redactrice in een restaurant in Antwerpen waar je kon kiezen uit 26 varianten van Belgisch bier en mosselen. Een duizelingwekkende ervaring.

België staat bekend om haar bieren in allerlei soorten en maten. Er is dus ook veel keuze om de mosselen in klaar te maken. Kies voor bier dat je normaal ook lekker vindt, dan kan het bijna niet misgaan.

In witbier of weizen

Waar je bij Belgisch bier allerlei combi’s kunt verwachten, geeft een witbier of weizen een subtiele en frisse noot aan het mosselpannetje. Witbier of weizen past heel goed bij het zomerseizoen waar mosselen ook zeker toe behoren. Weizen kent strenge eisen aan haar productie, maar heeft daardoor een neutrale smaak bij mosselen. Een witbier kun je weer heel leuk combineren vanwege allerlei citrustonen die heel goed passen bij deze zeevruchten.

Tip: kook de mosselen eerst praktisch gaar in water met de smaakmakers, voeg op het laatste het bier toe. Dan krijg je een soort biersaus, die fantastisch is om in te dopen.

Nog lastig kiezen?

Dan hebben we nog een paar tips:

  • Kies met het seizoen mee, lichtere bieren in de zomer, donkere bieren in de winter
  • Het bier moet een subtiele smaak meegeven (het bittertje) aan de mosselen en de saus, dus pas daar je keuze op aan
  • Een bier waarbij de mosselen worden ondergesneeuwd is zonde van de mosselen

Ook lekker met mosselen:

Nieuwsgierig geworden naar verschillende soorten bijzondere biertjes? Op de website van Dorstlust kun je een leuke selectie bekijken. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.