Redactie
Redactie Inspiratie 13 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Trend: bier in blik (en de 6 lekkerste bieren in blikvorm om nú in te slaan)

Hipper dan kombucha: bier in blik. Natuurlijk niet dat doordrinkpilsje op een huisfeest of de lauwe halve liter van de buurman. De hipste en meest geprezen brouwerijen ter wereld stoppen hun vloeibare goud tegenwoordig in een aluminium verpakking. Culy’s bierexpert Mark Kenter duikt in de wereld van bier in blik en selecteert de lekkerste exemplaren voor je.

Bier in blik is dus een trend in bierland. Maar als we vroeger leerden dat normaal bier in blik zit en speciaal bier in fles, waarom zou je dit gaan veranderen? Misschien omdat hip artwork er beter uitziet op een glimmende koker? Of omdat het ons een loopje naar de glasbak scheelt?

Bier in blik: daarom

Voor de brouwers is het waarschijnlijk ook belangrijk dat bier in blik langer goed blijft. Er kan namelijk geen licht bijkomen. En als bier teveel licht ziet gaat het stinken. Net als wij, als we gutsend van het zweet liggen te bakken op het strand.

Wat de reden ook is, meer en meer bier komt in blikvorm. Ik heb de proef op de som genomen en gekeken of de bieren net zo goed smaken als ze er uitzien. Hier mijn drie favorieten van een rondje bierwinkel, én ze zijn echt goed!

Kees! – Barrel Project 19.10 – Barley Wine aged on Heaven Hill barrels (11,2%)

Om met de deur in huis te vallen: het lekkerste bier dat ik dit jaar heb gedronken komt uit Nederland. Van Kees! uit Zeeland. Het is er eentje uit zijn reeks van Barrel Aged creaties. Bieren die hij ongeveer een jaar lang op gebruikte whisky-bourbon-etcetera vaten laat rijpen. Dit zijn bieren waar biernerds zeemijlen voor door de regen fietsen

> Lees hier meer over BA bier, de Ferrari onder de bieren

Biertovenaar Kees Bubberman begon zijn brouw carrière bij Emelisse. Het waren met name zijn BA probeersels die meteen hoge ogen gooiden en binnen no-time op de lijst met beste bieren van de wereld terecht kwamen (de Ratebeer lijst). Het bier in kwestie hier is de Barrel Project 19.10.

Het drinken van dit volle en stroperige goedje uit blik is een plezant onverwachte belevenis. Het is misschien enigszins te vergelijken met het naar binnen gieten van warme gesmolten chocolade, maar dan lekkerder. De diepe smaak van karamel, chocolade en kersen is silky smooth en blijft minutenlang aan je gehemelte kleven. Als dit bier niet ruim 11% alcohol zou bevatten zou je er zo nog één van opentrekken.

Voor mij was dit drankje meteen hét bewijs dat het bewaren van bier in blik een uitstekend idee is én reden om nu naar de bierwinkel te rennen.

Bier in blik

Uiltje – Rice Rice Baby – Double Rice IPA (8%)

De Double IPA (iepa) bierstijl, of DIPA (diepa) voor kenners, is stinkend populair. De DIPA is de grote zus van de inmiddels overbekende IPA (India Pale Ale), dat fruitige frisse doch flink bittere bier dat goed gedijt op volle terrassen. De volwassen versie van de IPA heeft meer van alles: aroma, zoetheid, smaak. Maar: minder bitterheid. Dit maakt het bier een stuk toegankelijker.

Deze Rice Rice Baby versie van Uiltje klopt helemaal. Hij is minder fruitig dan zijn DIPA broeders, maar wel aangenaam zoet. Dat in dit bier rijst zit proef je niet, de rijst doet al zijn werk tijdens de vergisting. Zeker een aanrader als je de DIPA eens wilt proberen.

Bier in blik

Kraftbier – Hoppakee – American Pale Ale (5,2%)

Eindelijk een normaal biertje op deze lijst! De Hoppakee is een Hoppakee. Een bier waar je er meerdere van kunt drinken en in grote getale met je vrienden kunt delen. Op het strand, in het park, op de bank. Het frisse hop aroma maakt hem net even anders, maar pas op: hij heeft een lichte nabitterheid die niet iedereen fijn zal vinden.

Bier in blik

Meer bier in blik-tips

Tenslotte, voor de liefhebbers hier nog een paar vreemde – maar leuke – eenden in de bijt die hun weg naar mijn winkelmand wisten te vinden.

  • Mikkeler – The G.O.A.T – Tripel India Pale Ale (12%)
    Het duurste bier dat ik dit jaar heb gekocht. Een kruising tussen een Tripel en een DIPA, gebrouwen door vermaarde craftbier brouwers uit San Diego. Tevens de eerste Triple India Pale Ale die ik af kan strepen. Als je into je bieren bent zou ik hem zeker proberen. Dat betekent in dit geval wel dat je een tientje voor een halve liter moet overhebben.
  • To Øl – Queen’s Vin – Barley Wine (10,5%)
    Barley Wine is lekker: zacht zoete karamel in een glas. Dit is een goede variant van de beroemde Noorse brouwerij, maar wel een met een lichte rooksmaak. En daar moet je van houden.
  • Tiny Rebel – Pump up the Jam – Jam Doughnut Pale Ale (5%)
    Het ruikt zoals het klinkt: mierzoet. Dus een bier voor de zoetekauwen onder ons. De smaak is gek genoeg niet zo’n suikerhap als je zou verwacht, wel belachelijk zoet, maar niet zó zoet. Eigenlijk best lekker. Zoals dat ene gekke drankje van de reclame.

Mark Kenter is zytholoog, biernerd en -drinker.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.