Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 18 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Lekker, feestelijk én zonder kater: de lekkerste mocktails op een rij

Bij Culy hebben we eigenlijk maar één missie: alles zo lekker mogelijk maken. Of dat nou gaat om doordeweekse stamppotjes, feestelijke amuses of kindvriendelijke baksels. En yes: ook wat mocktails betreft streven we datzelfde idee na.

En nu de drang naar alcoholvrij exponentieel toeneemt, werd ‘t tijd voor een overzicht van de lekkerste mocktails.

De lekkerste mocktails op een rij

1. Mocktail met mandarijn, steranijs en citroengras

Als er één mocktail is die je wil maken, maak dan dit exemplaar met mandarijn, steranijs en citroengras. Op papier klinkt ‘ie al geweldig, in de praktijk is hij nog beter. Fris, verrassend, gebalanceerd: dit drankje heeft het allemaal.

> Recept: Culy Homemade: ultieme mocktail met mandarijn, steranijs en citroengras

Kerst mocktail / mandarijn mocktail
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

2. Alcoholvrije piña colada

Dol op piña colada? Dan weet je vast dat de charme ‘m niet per se in de alcohol, dan wel in die tropische ananas-kokoscombinatie zit. Die boots je gelukkig makkelijk na zonder dat daar ook maar een drupje rum aan te pas komt. Met onderstaand recept weet je hoe.

> Recept: Heerlijke alcoholvrije piña colada uit Mocktails

Alcoholvrije piña colada (mocktail)
Bron: Mocktails

3. Alcoholvrije Spritz (met Seedlip)

Bang dat je je geliefde Aperol Spritz moet missen als je alcohol laat liggen? Onterecht. Seedlip noemde zichzelf ‘de eerste alcoholvrije en gedestilleerde sterke drank’ en bedacht een interessant destillaat met een bijzondere smaak. In deze Seedlip Spritz – alcoholvrij dus – komt ‘ie goed tot z’n recht. Perfect als alternatief voor je geliefde Italiaanse mixdrankje.

> Recept: Alcoholvrije cocktail maken? Probeer de Seedlip Spritz

Alcoholvrije cocktail Seedlip Spritz
Bron: Seedlip

4. Mocktail met gezouten (!) watermeloen

Wist je dat je met watermeloen, limoen en zout een schitterend non-alcoholisch drankje op tafel zet? Daarmee past ‘t in dezelfde categorie als de margarita (heerlijk bij taco’s dus!), maar dan zonder de kater de dag erna. Het enige wat je hoeft te doen is vruchtvlees van watermeloen blenden met een klein snufje zout en dat serveren op ijs en met limoen. Op Bon Appétit vind je het exacte recept.

5. Mocktail met rozenwater, appel en rabarber

Zeg je roos, appel en rabarber en zeg je daar ook nog eens ‘mocktail’ bij, dan heb je onze aandacht. Het idee voor deze combinatie is afkomstig van de toffe website Great British Chefs. Ze drogen daarvoor verse rozenblaadjes voor de decoratie, maar ons lijkt het handiger om een zakje rozenknoppen in de (Turkse) winkel te halen – kwestie van shortcut.

6. Spritz met gezouten citroen

Gezouten citroen ken je vast uit tajines en andere Noord-Afrikaanse bereidingen. Dat ze het ook goed doen in drankjes is mooi meegenomen voor wie vaker alcohol wil laten staan. Het zoute zorgt namelijk voor spanning en dat is exact wat we bij matige mocktails nog vaak missen. Bij NYT Cooking vind je een goed recept op basis van gezouten citroen en kombucha – een Salted Lemon-Ginger Spritzer. Aanrader!

7. Non-alcoholische ‘gin’ cocktails

Dol op gin, maar niet op het alcoholpercentage ervan? Copperhead heeft een fijne virgin variant die zich goed laat mixen met tonic en andere frisjes. Eerder maakten we daar al een fijn lijstje van. Doe er je voordeel mee!

> 3x mocktails met non-alcoholische gin

Dry January dus geen alcohol
Bron: Bron: Wonderful Drinks

Meer non-alcoholisch?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.