Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Food Finds: Noomi basra (een non-alcoholisch drankje vol karakter)

Het gebeurt niet vaak dat een non-alcoholisch drankje ons zó verrast dat we spontaan al onze vrienden een flesje zouden willen opsturen. Sterker nog: meestal vinden we drankjes in dit segment te zoet, te chemisch of net niet spannend genoeg. Noomi basra vormt daar wat dat betreft één grote uitzondering op. Eindelijk een alcoholvrij drankje met karakter!

Wat is noomi basra?

Het zou goed kunnen dat het woord noomi meteen een belletje doet rinkelen. Juist ja: NOOMI is ook de naam van het kookboek dat Sara Shawkat recent lanceerde, de naam verwijzend naar een favoriet ingrediënt uit de Iraakse keuken: zwarte limoen (ook wel noomi of loomi genoemd).

En diezelfde Sara heeft er dus ook voor gezorgd dat wij er een favoriet drankje bij hebben: noomi basra.

Noomi basra
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bitter, fris en bloemig

Noomi basra is een traditioneel drankje uit Irak dat zich best laat omschrijven als (ijs)thee van zwarte limoen. Hoewel het daar dus al veel langer wordt gedronken, trekt Sara het helemaal in het hier en nu door haar eigen recept te produceren in kleurrijke flesjes. In een mum van tijd wist ze zo Nederland te overtuigen hoe lekker deze gekoelde drank op basis van zwarte limoen wel niet is. De smaak laat zich omschrijven als bitter, fris, zuur, een beetje rokerig en bloemig tegelijk: een combinatie waar wij – op papier alleen al – wild van worden.

De belangrijkste aandrijvers van die gelaagde smaak zijn zwarte limoen en rozenwater, die Sara in een ambachtelijk Amsterdams frisdrankfabriekje weet te transfomeren tot haar geliefde noomi basra. Serveer dat ijskoud en je hebt een verfrissend drankje om héél blij van te worden. Geen wonder dat het meermaals vergeleken wordt met een alcoholvrije whisky. En da’s meteen hoe je dit het beste kunt drinken: puur en op ijs.

Noomi basra
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Noomi basra bij gerechten

Serveer noomi basra dus met een gerust hart als aperitief, óf als compagnon bij tal van Midden-Oosterse gerechten. Sara legt uit: ”Noomi basra is lekker bij streetfood als falafel, sabich of gefrituurde aubergine. Of juist bij gerechten die wat vlakker van smaak zijn, bij wijze van kruidige tegenhanger. In mijn boek heb ik trouwens ook een recept voor vis met saus van noomi basra, je kunt er dus ook mee koken. Maar eigenlijk is het lekker bij alles waar je iets verfrissends bij wil.”

Smaakt dat allemaal naar meer? Dat treft: Sara flirt met de plannen om binnenkort een extra dark versie en een sparkling versie op de markt te brengen. Wij kunnen niet wachten.

Waar scoor ik dit?

Noomi basra is te koop via supermarktapp Crisp en ligt ook onder meer bij Sterk, Esther’s Cookery en een aantal horecazaken (o.m. Chez Nina). 

Noomi basra
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.