Redactie
Redactie Inspiratie 11 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Gimme my mochi: de trend van de Japanse rijstcakejes

We zien ze steeds vaker op de kaart staan in Aziatische of fusion (Aziatisch-Europese) restaurants: mochi. In Nederland vind je ze meestal op het toetjesmenu, gecombineerd met bolletjes ijs in spannende smaken. Maar wat zijn mochi nu precies?

Mochi

Mochi zijn een soort Japanse cakejes van gestoomde kleefrijst, gevuld met allerlei verschillende ingrediënten. De bolletjes zien er door hun ronde vorm en pastelkleuren heel mooi uit en zijn populair als dessert of snack in Japan.

De kleefrijst, of sticky rice, wordt een nachtje geweekt en vervolgens gestoomd. De warme en gare rijst wordt daarna platgemalen in een grote vijzel, zodat er een soort plakkerig en glad deeg ontstaat. Hier worden bolletjes van gedraaid, die gevuld kunnen worden met zowel zoete als hartige vullingen.

Mochi’s broertje: dango

Goed om te weten: mochi is niet hetzelfde als dango, een andere snack met rijstballetjes. Voor dango gebruikt men rijstmeel, dat wordt gemengd met koud water tot. Van het deeg dat daardoor ontstaat worden kleinere balletjes gerold, en die worden dan weer vaak aan een prikkertje geregen.

Dango heeft dan wel ongeveer dezelfde smaak, qua bereiding en presentatie is ‘t dus iets anders dan mochi. Snap je ‘m nog? En mocht je dango nog niet kennen als gerecht, dan ken je ‘t ongetwijfeld van de emoji. Juist ja: die met de bolletjes op de prikker 🍡.

Een veelzijdig (nieuwjaars)snack

Maar goed: mochi dus. In Japan worden mochi traditioneel gegeten met Nieuwjaar, net als wij onze oliebollen hebben. Maar eigenlijk worden ze het hele jaar door gemaakt en gegeten en staan ze in allerlei varianten op de menukaart. Met wat sojasaus als een snel tussendoortje, of juist met een mierzoete vulling als dessert. Ook zijn mochi heel vaak gevuld met ijs. Kun je je al inbeelden hoe heerlijk dat is in de zomer?

Eén van de meest bekende vullingen is die met rode (aduki)bonen. Maar speur je even bij (online) toko’s, dan kom je al gauw honderd en één andere varianten tegen. Van zwarte sesam tot matcha, kokos of durian: de neutrale smaak van het rijstomhulsel leent zich tot héél veel combinaties.

Zelf mochi maken?

In veel toko’s kun je (kleef)rijstmeel kopen, dan hoef je zelf niet meer aan het vijzelen te slaan en kun je, met behulp van water, meteen deegballetjes vormen en deze koken of stomen. Eigenlijk zoals het gedaan wordt bij dango, dus. Wil je toch the real deal? Je kunt ook kant-en-klare mochi balletjes kopen in de meeste toko’s. En dan vullen & toppen maar!

Tip: maak het jezelf niet té moeilijk en begin met een eenvoudig basisrecept. Voor dit recept voor mochi met chocolade-hazelnootpasta heb je slechts vijf ingrediënten nodig: een ideaal instapmodel als je ‘t ons vraagt.

mochi met hazelnoot-chocoladepasta
Bron: Chinese Takeaway met 5 ingrediënten

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.