Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 28 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom ‘Midnight Chicken’ een kookboek is dat je moet lezen

Dat kookboeken ons blij maken, hoeft geen betoog. Dat een kookboek ons tot in het diepste raakt en al onze emoties aanspreekt, dát gebeurt niet zo vaak. Het overkwam ons bij Midnight Chicken van Ella Risbridger. Daarom een pleidooi voor dit boek.

Midnight Chicken (en andere recepten die het waard zijn om voor te leven) is het debuut van de Britse Ella Risbridger. Het boek werd in no-time een bestseller in de UK waardoor Ella wordt geprezen als één van de meest veelbelovende talenten van deze tijd (met onder meer de complimenten van Nigella Lawson en Yvette van Boven).

Ella Risbridger van Midnight Chicken
Bron: Gavin Day

Midnight Chicken: not your standard cookbook

Midnight Chicken mag er dan uitzien als een vrolijk, luchtig kookboek (wie wordt immers niét blij van de illustraties van Elisa Cunningham?), als je eenmaal begint met lezen. merk je gauw genoeg dat het boek dieper gelaagd is dan dat. De recepten zijn namelijk niet alleen Ella’s favoriete gerechten, ze staan ook symbool voor Ella’s herontdekte levensvreugde na een zware depressie.

Koken was dus Ella’s manier om – na een mislukte zelfmoordpoging – weer van het leven te gaan houden, en daar getuigt de schrijfster eerlijk en vol humor over. Daarmee houdt het boek het midden tussen een kookboek en een roman, of tussen een kookboek en een zelfhulpboek voor iedereen die het leven soms te grijs ziet (“Dit boek is het verdrietspekboek en verdriet bestaat, net als spek, in alle vormen en maten”).

Opa’s appeltaart en troostsoep

Midnight Chicken is opgedeeld in categorieën als Zoete lekkernijen, Gerechten uit de voorraadkast of Picknicks en meenemers.

Ella beschikt over een groot talent om gerechten te verheerlijken met een gloed van gezelligheid en nostalgie. Soep is niet zomaar soep, maar soep die je drinkt als je al weken slecht slaapt om jezelf mee te troosten tijdens een slapeloze nacht. Appeltaart is ook geen gewone appeltaart, maar appeltaart die je opa je voorschotelde als ontbijt.

En zelfs als je nooit echt fan was van picknicken, dan weet Ella je er wel van te overtuigen dat je leven beter wordt van een picknickmand in de natuur (“De wereld is erg hard en het leven is erg kort, dus je moet dingen mooi maken waar het kan”). Een picknickmand gevuld met onelegante samosa’s, kaasscones of belachelijk makkelijke labneh, om maar een paar van haar recepten te noemen.

Gratis portie levensvreugde

Ella legt heel goed de vinger op het verschil tussen een recept maken en een recept maken met maximale levensvreugde en een glas wijn. Je gerecht wordt niet alleen beter door de liefde die je erin stopt, ook het leven wordt er leuker door.

Wijn drinken tijdens het koken raadt ze trouwens iedereen aan, net als bij twijfel boter toevoegen en al-tijd doorzetten als een gerecht dreigt te mislukken. Vinden we leuk.

En in al ons enthousiasme over Ella’s schrijfstijl, zouden we nog vergeten hoe tof haar recepten zijn. Drop scones met butterscotschsaus? Getest en goedgekeurd. Tipsy pompoensoep met amaretto? Willen we maken. Zoete broodjes voor een luie zondag? Klinkt heerlijk.

Kortom: ga Midnight Chicken lezen (en skip vooral het dankwoord niet).

Midnight Chicken

Midnight Chicken– van Ella Risbridger is nu te koop voor € 29,99 euro. 

Meer over kookboeken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.