De Microplane-rasp is onze favoriete keukentool: dit is waarom (en wat je er allemaal mee kunt)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fmicroplane.jpeg)
Als er één keukentool is waarmee we zouden willen trouwen en de rest van ons leven mee delen, is het zonder enige twijfel de Microplane-rasp. Deze alleskunner is als je het ons vraagt onmisbaar in de keuken. Waarom? Dat leggen we je graag uit!
De Microplane is een favoriet onder professionele chefs en thuiskoks vanwege zijn precisie en veelzijdigheid. Maar wist je dat deze handige tool eigenlijk helemaal niet bedoeld is voor in de keuken? De Microplane komt namelijk uit de houtbewerking!
Deze tools gebruiken professionele chefs voor het beste resultaat in de keuken
In de jaren 90 was een fanatieke thuisbakker haar botte rasp in de keuken zó beu dat ze uit pure wanhoop de gereedschapskist opentrok en een fijne houtzaag tevoorschijn toverde: de Microplane. Dat werkte zo goed dat ze de handige accessoire aan iedereen aanprees en het nieuws zich als een lopend vuurtje verspreidde. De rest is inmiddels geschiedenis…
De Microplane is in feite dus een fijne handrasp waarmee je in de keuken héél precies kunt raspen zonder dat je product in moes verandert. Maar waar gebruik je het dan allemaal voor?
@andy_cooks Microplane, hot tip – if you don’t have one get one. Not sponsored I just think that are a great kitchen tool. #foodie #foodtok #for #you
Waarvoor kun je de Microplane-rasp gebruiken?
Perfecte citrusschillen
De Microplane-rasp wordt het vaakst gebruikt om de schil van citrusvruchten te raspen. Het is namelijk ideaal voor het raspen van de schil van citroenen, limoenen en sinaasappels, omdat het bittere witte gedeelte achterwege blijft en alle oliën in de schil blijven.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2Fyuzu-fruit-2.jpeg)
Harde kazen
Perfect voor Parmezaanse kaas en andere harde kazen, waarbij de rasp mooie, luchtige krullen produceert zonder dat alles aan elkaar plakt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F01%2Fparmezaanse-kaas-bouillon.jpg)
Kruiden en specerijen
Gebruik de rasp om nootmuskaat of kaneelstokjes fijn te maken voor een optimale smaakbeleving. Geloof ons: probeer het eens en je doet het nooit meer anders. Er gaat niets boven vers geraspte nootmuskaat of kaneel!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2FKaneelstokjes.jpg)
Knoflook, ui en gember
Papperige ui is verleden tijd met de microplane. Door de scherpe tandjes blijft de smaak van de ui en knoflook perfect én wordt het sneller opgenomen in je gerecht. Het raspen van een teentje knoflook of wat gember is daarnaast ook nog eens véél sneller dan fijnhakken.
@kellyscleankitchen STOP USING GARLIC PRESSES #garlic #garlicpress #microplane #garlichack
Chocolade
Voeg snel en gemakkelijk fijne chocoladeschilfers toe aan desserts of warme dranken zonder dat de chocolade smelt in je hand of dat het blijft plakken aan je rasp. Doordat de Microplane superfijn is, smelt de chocolade ook extra snel in je gerecht of dessert.
Superfijne noten met de Microplane-rasp
Hoe vaak rasp jij noten? Het geeft een totaal andere smaakbeleving dan wanneer je ze hakt en is absoluut de moeite waard. Ideaal voor over een dessert!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F11%2Fhazelnoten.jpg)
Meer handige tips:
- Handige truc: snel de pepermolen bijvullen zonder te knoeien doe je zó.
- Dit is waarom je vandaag nog je knoflookpers de deur uit moet gooien.
- Aangebrande pan schoonmaken? Dit zijn de meest verrassende manieren.