Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 21 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Aangebrande pan schoonmaken? Dit zijn de meest verrassende manieren

Een aangebrande pan schoonmaken is geen leuk werkje. Helaas overkomt het iedereen weleens, zélfs de beste chefs hebben er last van. Maar hoe krijg je de pannen weer schoon zodat je de volgende keer niet met een aangekoekte bodem zit? Met deze verrassende manieren maak je jouw pan weer helemaal spik en span.

Met een droogtrommeldoekje

Wij hadden nooit gedacht dat een droogtrommeldoek nog eens een functie in de keuken zou hebben. Deze manier van je pan schoonmaken kost wat tijd, maar daarna blinkt je pan weer als nooit tevoren. Hoe ga je te werk?

Gooi een paar druppels afwasmiddel in de aangebrande pan met daar bovenop een paar centimeter heet water. Leg daar het droogtrommeldoekje op en zorg ervoor dat het volledig is ondergedompeld en het meeste van de pan bedekt. Laat het geheel een uur staan en na het wachten komen alle verbrande delen vanzelf omhoog drijven. Spoel de pan na met koud water om de laatste restjes te verwijderen.

Pan schoonmaken
Bron: Unsplash

Aangebrande pan schoonmaken met waterstofperoxide

Nog zo’n product dat je niet in de keuken verwacht: waterstofperoxide. Dit zuurstofwater koop je gewoon bij de drogist en meng je met wat afwasmiddel om aangebrande plekken te verwijderen. Voeg een halve centimeter van de waterstofperoxide toe aan je pan samen met wat druppels afwasmiddel.

Zet het vuur op de hoogste stand en laat het mengsel aan de kook komen. Wanneer het begint te schuimen, zet je het vuur uit en laat je de pan ongeveer 15 minuten staan. Wil je nog meer power toevoegen aan je schoonmaakmiddel? Voeg dan nog wat baking soda toe aan je mengsel.

7x life hacks met baking soda (waar je nog niet aan gedacht had)

baking soda stock unsplash
Bron: Unsplash

Een suikerklontje

Een suikerklontje is door zijn textuur eigenlijk een soort van schuursponsje. Gelukkig is het minder agressief dan een staal- of schuurspons waardoor het je pan niet beschadigt. Maak het oppervlak van het verbrande gedeelte nat en boen het met de suiker tot de aangekoekte stukjes verdwijnen. Herhaal dit net zolang tot alles verwijderd is en de pan schoon is. Let er hierbij wel op dat je niet te veel water gebruikt; anders smelt de suiker en valt er weinig te schuren.

Suiker
Bron: Unsplash

Cola doet wonderen

Aangebrande pannen schoonmaken doe je ook met cola. De frisdrank maakt roestige pannen weer goed schoon én helpt je aangekoekte stukken te verwijderen. Dankzij het fosfozuur dat in cola zit, verwijdert de frisdrank met gemak roestige plekken. Giet cola in je pan tot boven de rand waar de roestplekken en aangekoekte delen zitten. Laat je pan een nacht in de week staan en was ‘m vervolgens op de gebruikelijke manier af.

Niet leuk, wel nodig: je vaatwasser schoonmaken pak je zo aan

Meer huishoudelijke tips:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.