Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 28 jun 2020

Wat is de beste manier om noten te roosteren?

Als een recept voorschrijft om noten kort te roosteren, dan pakken we haast automatisch de koekenpan erbij. In een droge koekenpan rooster je noten immers het beste… Of niet?

Eigenlijk gebeurt het maar zelden dat we noten in een gerecht niét even roosteren. Dat zi t’m natuurlijk in het feit dat je door de noten even te ‘toasten’, veel meer smaak laat vrijkomen.

En met veel meer, bedoelen we ook echt veel meer. Noten roosteren is als zout toevoegen aan je pastawater (ook hier geldt: altijd doen) of als vers citroensap gebruiken in plaats van uit een flesje (same: altijd doen). Kortom: het is één van de kookregels waar wij trouw aan vasthouden.

Noten roosteren: de beste methode

Maar wat is dan de beste methode? Volgens het Amerikaanse tijdschrift Bon Appétit hebben we het in ieder geval flink mis met onze koekenpanmethode. Zij zweren namelijk bij het gebruik van de oven. Maar waarom?

Het voordeel van een oven zit ‘m in het feit dat de hitte gelijkmatig verspreid wordt. Elke noot zal hierdoor op exact dezelfde manier geroosterd worden, wat nog wel eens anders is als je een pan gebruikt, waarbij je vaak donkere en minder donkere delen hebt.

Nog een voordeel: je hoeft niet de hele tijd bij de pan te blijven om met een houten lepel te roeren. We hoeven je vast ook niet te vertellen dat noten erg snel kunnen aanbranden in de koekenpan, iets wat makkelijk gebeurt als je het vuur even niet in de gaten houdt.

cashewnoten met kokos
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Aan de slag

Ziezo, weet je dat ook weer. Meteen testen dan maar? Hanteer dan de volgende vuistregel: 175 graden is een goede temperatuur om noten te roosteren.

Noten die zachter zijn van textuur (zoals pistache, pecan of walnoten) hebben ongeveer 6 tot 8 minuten nodig, noten met een hardere textuur zullen 8 tot 10 minuten nodig hebben. Let wel: een intense geur van noten is normaal, een verbrande geur niet. Hou dit dus altijd goed in de gaten en gebruik je gezond verstand.

Ook leuk om mee te experimenteren: je kunt de noten (naast puur) ook eerst even door een specerijenmengsel halen voordat je ze de oven in schuift. Voorzie ze bijvoorbeeld van een kokosjasje of van een Oosterse kruidenmix, lekker als snack bij de borrel.

Oosterse notenmix recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer kooktips?

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Wat is de beste manier om noten te roosteren?
Sluiten